Förbered besöket till Företagsbyn med eleven

Denna sida innehåller info om hur läraren kan förbereda sina elever inför Företagsby-dagen, samt material som kan behandlas tillsammans med eleverna.

För läraren

Det att eleven känner till vad som händer i Företagsbyn, i vilken ordning samt vad som förväntas av hen, minskar på upplevd nervositet och hjälper eleven att lyckas. Vi har samlat information om Företagsby-besöket på denna sida. Du kan utnyttja infot på följande sätt:

  • Bekanta er med sidan med hela klassen dagen innan besöket. Du kan läsa högt enskilda texter eller visa sidan på tavlan. Elever kan göra anteckningar eller diskutera parvis vilka förväntningar de har och vad som skapar nervositet.
  • Gå igenom informationen med enskilda elever som har nytta av att förbereda sig på förhand, t.ex. under en rast eller stödundervisning. Förberedelse lämpar sig bra för elever som behöver rutiner i sin vardag.
  • Elever med svaga språkkunskaper kan ha nytta av att gå igenom Företagsbyns vokabulär på förhand. När du vet elevens yrke kan du också kontakta personalen i Företagsbyn och be om vokabulären för det specifika yrket.

Förberedelse gynnar alla. En stor del av eleverna har nytta av tydliga strukturer och rutiner i undervisningen. Men för vissa är det svårare att bryta rutinerna, eftersom alla elever har inte samma förmågor att anpassa sig i plötsliga och nya situationer. Om eleven har problem att kontrollera den egna verksamhet är det viktigt att på förhand behandla de nya tidtabellerna och skoldagens struktur tillsammans med eleven. Detta skapar en trygghetskänsla inför den nya situationen.

Företagsby-dagen är noggrant strukturerad och har ett färdigt manuskript. Våra anställda ser till att dagen fortlöper enligt överenskommelse. Med färdiga tal och smågruppsmöten innehåller dagen strukturerade delar för eleverna. Under dagens gång behandlas vad som redan gjorts och vad som ännu förväntas av eleverna. Dessutom är elevernas arbetspass färgkodade, vilket underlättar att följa med dagens tidtabell. Alla har dessutom tidtabellen med sig under dagen i sitt halsband.

Våra lokaler runt om i Finland ser alla lite olika ut. Var i kontakt med den sakkunniga på din region (du hittar kontaktuppgifterna här i Lärarportalen) för att fråga om lokalens tillgänglighet. Vi har försökt säkerställa att alla elever skulle ha möjlighet att komma till våra lärandemiljöer.

Alla Företagsbyar för lågstadiet kan besökas med rullstol och lokalerna är tillgängliga.

Pekplattorna som används i Företagsbyn är lätta att använda och vi har beaktat tillgängligheten i t.ex. systemets kontraster så att texten blir lättläst.

I Företagsbyn får alla elever viktiga arbetslivserfarenheter, lär sig ekonomikunskaper och får mod och självsäkerhet. Vi vill att alla elever har möjlighet att delta oberoende bakgrund, och vi ser till att ta i beaktan elevernas individuella behov. Om det är något som är viktigt att vi vet om din klass, ber vi dig att kontakta oss innan ert besök. Varje elev är välkommen till Företagsbyn!

För eleven

Under Företagsby-dagen besöker du tillsammans med din klass Företagsbyn som är byggd inomhus. Företagsbyn är som en liten stad. Där finns byggnader, gator och bänkar längs gatorna. Under dagen arbetar alla med eget yrke i eget företag. Alla elever har olika uppgifter. En del av uppgifterna görs ensamma, en del tillsammans med det egna teamet och en del tillsammans med andra elever. Du känner nödvändigtvis inte alla elever som befinner sig i Företagsbyn samtidigt. Det kan i alla fall finnas elever från dina parallellklasser, men kanske också från en annan skola.

I Företagsbyn kommer alla att möta något nytt. Man behöver inte kunna allt på förhand. I Företagsbyn får du pröva, misslyckas och försöka igen. Man kan alltid be om hjälp av de vuxna eller egna arbetskompisar. I Företagsbyn arbetar personal, ansvariga handledare, som finns där för att hjälpa dig. Det gör inte heller något om du inte hinner göra allt. Det viktigaste är att du vågar testa på saker som inte är helt säker på om de lyckas. 

Arbetspass och fritid

Alla elever har det första arbetspasset tillsammans med övriga anställda i företagen. Under detta pass får alla bekanta sig med arbetet, med företaget och Företagsbyns lokaler. Under detta pass kan man alltid fråga efter hjälp av de vuxna.

  • På förmiddagen(kl 10.45-12.15) har varje elev två arbetspass och en fritid.
  • På eftermiddagen (kl 12.25-13.25) har varje elev två arbetspass och en fritid.

När är man på jobb och när har man fritid?

När man har ett arbetspass gör man uppgifter vars anvisningar hittas på den egna pekplattan. Du får lön av utfört arbete. Du har nödvändigtvis inte samma arbetstider som dina kompisar. I början av dagen får du ett halsband, med ett rött, grönt eller gult kort. Du har samma arbetstider med de elever som har samma färg som du.

Vad gör man på fritiden?

På den egna fritiden får man välja vad man gör. På fritiden ska man också äta i caféet i Företagsbyn. Man kan också gå och rösta, eller spendera tid med kompisarna som också har fritid. Dessutom kan man handla. Det som man handlar får man ta med sig hem i slutet av dagen.

9.30
Ankomst till Företagsbyn och dagens inledning
Personalmöte
Allas första arbetspass


10.25
Allmänt möte
Två arbetspass och en fritid


11.55
Personalmöte
Två arbetspass och en fritid


13.25
Städning av företagen
Personalmöte


13.45
Avslutande möte


14.00
Dags att åka hem!

Ansvarig handledare

Ansvariga handledare jobbar i Företagsbyn. De hjälper dig med uppgifterna. Alla företag har någon utnämnd handledare. Du kan dock be om hjälp av vilken som helst handledare du möter.

Dagens inledning

Besöket börjar med en gemensam inledning, där personalen i Företagsbyn, alltså de ansvariga handledarna, berättar om dagens program och regler. Efter inledningen får alla börja arbetsdagen i de egna företagen.

Personalmöte

I personalmötet träffas alla anställda i ert företag. Företagets direktör berättar om gemensamma ärenden. Alla har också möjlighet att få sin röst hörd. När andra talar, är det vänligt att man själv lyssnar. Direktören följer med på sin pekplatta vilka saker som ska behandlas under personalmötet. Totalt ordnas tre personalmöten. Den första är på morgonen, andra på dagen och den tredje i slutet av dagen.

Allmänt möte

I det allmänna mötet träffas alla elever och lärare som besöker Företagsbyn den dagen. Borgmästaren/Stadsdirektören håller också ett tal. Även alla företagsdirektörer håller ett kort tal.

Avslutande möte

I det avslutande mötet samlas åter igen alla elever och lärare. Stadshusets personal håller tal. Även alla direktörer berättar kortfattat vad företaget gjort under dagen. Efter det avslutande mötet är dagen i Företagsbyn slut och ni inleder er hemresa.Päätöskokouksessa kaikki Yrityskylässä vieraana olevat oppilaat ja opettajat kokoontuvat yhteen.

Centralplatsen

Centralplatsen är som ett torg, där ni samlas för att hålla de för alla elever gemensamma samlingarna.

Halsbandskort

Varje elev får i början av dagen ett halsband, där man kan se sitt yrke, sitt företag och dagens tidtabell. Det finns röda, gröna och gula halsband. Du har samma tidtabell med andra som har samma färg.

Pekplatta

Dina arbetsuppgifter finns nedskrivna på din pekplatta. Alla elever har lite varierande arbetsuppgifter.

Bankkort

I Företagsbyn får du ett eget bankkort. Med bankkortet kan du använda din lön som du tjänar. Du kan betala dina inköp med bankkortet. När du har din första fritid får du hämta ditt bankkort.

Företag

Varje elev arbetar i något företag. Alla företag har en egen lokal. I denna lokal får du och de andra anställda göra era uppgifter. Du får också besöka andra företag under dagen.

  1. Lyssna: När vi samlas tillsammans, berättas oftast viktiga saker som gäller alla. Lyssna då noggrant. När någon pratar i mikrofonen, är det oftast något som också berör dig.
  2. Rör dig lugnt: Vi rör oss lugnt i Företagsbyn.
  3. Är och drick endast vid caféet: I de egna företagen jobbar man och godsaker äter man i caféet. Vi håller tillsammans byn ren och städad!
  4. Sortera råvarorna: Det finns en stor sorteringsstation i Företagsbyn, dit man kan föra sina sopor. Sortera soporna rätt. Be om hjälp av en vuxen vid behov.
  5. Bemöt alla vänligt: Det är viktigt att vara snäll och trevlig mot alla i Företagsbyn. I Företagsbyn får ingen diskriminering ske.