Yrityskylä Alakoulun etäoppimateriaalin opeohjeet

Peruskoulut tarjoavat etäopetusta 18.3.-13.5. Yrityskylä haluaa näin ollen tukea Yrityskylä Alakoulun -oppimiskokonaisuuden toteuttamista etäoppimateriaalien avulla. Tavoitteenamme on tarjota poikkeustilanteenkin aikana opettajille tukea työelämä- ja taloustaitojen opetuksessa sekä oppilaille mielekkäitä ja innostavia tapoja oppia näistä teemoista.

Mikäli Yrityskylän oppimateriaalin läpikäynti jäi teiltä lukuvuoden aikana kesken tai kokonaan aloittamatta, löydät tältä sivulta ohjeet oppimateriaalin läpikäyntiin etäopetuksessa. Etäopetuksessa Yrityskylän etäoppimateriaaleilla valmistaudutaan Yrityskylä-päivän sijaan Yrityskylä-etätyöpäivään.

Oppilaiden Yrityskylä-oppikirjat

Oppilaat tarvitsevat Yrityskylän etäoppimateriaalien aloittamista varten oman Yrityskylä-oppikirjansa. Jos oppikirjat ovat oppilailla mukana kotona, voit siirtyä suoraan Etäoppimateriaalien aloittaminen -kohtaan.

Mikäli oppilaidesi oppikirjat ovat jääneet koululle tai oppikirjoja ei ole vielä jaettu oppilaille, voit pyytää oman alueesi Yrityskylän aluekoordinaattoria lähettämään sinulle oppikirjan PDF-muodossa. Aluekoordinaattorin yhteystiedot löydät Opeportaalin Oma sivulta.

Etäoppimateriaalin aloittaminen

Etäoppimateriaalissa hyödynnetään oppilaiden omia Yrityskylä-oppikirjoja. Koska opettaja ei voi olla oppikirjan läpikäynnissä tukena samalla tavalla kuin lähiopetuksessa, on oppilaille laadittu etäopetusta varten omat ohjeet. Toimita oppilaille linkki näihin ohjeisiin.

Etäoppimateriaalissa hyödynnetään valmiita tehtäviä Yrityskylän oppikirjasta. Tämän lisäksi materiaalissa on erillisiä etätehtäviä, joita ei löydy Yrityskylän oppikirjasta. Etätyötehtävät on muokattu etätyöskentelyyn sopiviksi ja ne ovat tyypiltään tutustumis-, pohdinta- tai keskustelutehtäviä. Tutustu etäoppimateriaaleihin etukäteen. Saat tukea etäoppimateriaaliin myös Yrityskylän opeoppaasta osoitteesta opeportaali.yrityskyla.fi/oppimateriaalin-opeopas-alakoulu

Oppilaan ohjeet etäoppimateriaalia varten löydät osoitteesta opeportaali.yrityskyla.fi/alakoulu-etaoppimateriaali

Etäoppimateriaalin jälkeen

Etäoppimateriaalien läpikäynnin jälkeen siirtykää Yrityskylän etätyöpäivän toteuttamiseen. Etätyöpäivän opeohjeisiin pääset samalta sivuilta, kuin tänne etäoppimateriaalin opeohjeisiin eli tästä linkistä.

Lisämateriaalit

Taloussankari on mobiilipeli yläkoululaisille ja toisen asteen oppilaille. Peli auttaa nuoria hahmottamaan henkilökohtaisen talouden hallinnan osia ja kannustaa tekemään arjessa harkittuja valintoja. Pelin kautta opitaan säästämisestä, sijoittamisesta ja oman talouden hallinnasta. Taloussankari-pelin tueksi on tehty valmiita oppituntikokonaisuuksia, joita voit käyttää myös osina. Oppituntimateriaalit löytyvät myös englanniksi ja ruotsiksi, joten niitä voi hyödyntää myös näillä oppitunneilla.

Pelin kautta tapahtuva oppiminen ja valmiit tehtävät ovat hyödyllisiä, helppoja ja innostavia ratkaisuja opetella oman rahan käyttöä sekä arjen talousteemoja näin etäopetusaikana. Pelin kokonaiskesto noin 45 min, mutta ohjeistamalla oppilaat pelaamaan pelin osissa ja liittäen tehtävät tähän mukaan, löytyy sisältöä viiden oppitunnin verran. Lisää tietoa Taloussankari-pelistä löydät tästä linkistä.

Kahoot-peli säästämisestä opettaa nuorille taloudellista lukutaitoa yhdessä pelaten. Pelissä käydään läpi säästämisen merkitystä osana taloudellista käyttäytymistä ja sijoittamiseen liittyvää perussanastoa. Peli on suunnattu ala- ja yläkoululaisille. Peli kestää n. 20-30 min. Pelistä löytyvät kieliversiot suomi (Oman talouden eväät- säästäminen), ruotsi (Grunderna i att spara) ja englanti (Your personal saving basics). Pelin on laatinut Nordean vastuullisuustiimi (vastuullisuus@nordea.fi).

Oman talouden eväät-oppitunti on 1.-9. luokkalaisille Nordean järjestämä interaktiivinen talousoppitunti. Oppitunti järjestetään verkkototeutuksena oppilaitoksen haluamassa kanavassa. Tunnilla käydään läpi elämisen peruskustannuksia ja taloudellisia valintoja. Oppitunti pyrkii kasvattamaan nuorten taloudellista osaamista ja lisäämään kiinnostusta taloudellisia asioita kohtaan. Oppitunnille voit ilmoittautua tästä linkistä.