Ohjaajien sivut

Tervetuloa ohjaamaan Yrityskylään! Tältä sivustolta löydät tietoa sekä Yrityskylästä yleisesti, että sinua ohjaajana koskettavista käytännön asioista. Voit edetä sivuilla rullaamalla sivua alaspäin ja valita otsikkopalkeista sinua koskettavat osiot.

Lue tarkasti läpi aina juuri joko Yrityskylä Alakouluun eli kuudesluokkalaisten Yrityskylään tai Yrityskylä Yläkouluun eli yhdeksäsluokkalaisten Yrityskylään liittyvät tekstit sen mukaan, kumpaan oppimisympäristöön olet tulossa ohjaamaan!

Huomaa, että jokaisessa Yrityskylässä on kyläkohtaisia käytänteitä – luethan oman kyläsi ohjeet huolella kohdasta ”Käytännöt Yrityskylittäin.” Täältä löydät myös kyläsi yhteystiedot.

Sivuilta löydät myös ohjeet ohjaajakoulutuksen korvaamiselle, mikäli et päässyt osallistumaan Yrityskyläsi järjestämään koulutukseen.

Mikäli sinulla herää jotain kysyttävää, otathan yhteyttä oman Yrityskyläsi aluekoordinaattoriin.

Mikä Yrityskylä?

Yrityskylä on opetussuunnitelmaan perustuva, peruskoulun kuudensille ja yhdeksänsille luokille suunnattu yhteiskunnan, talouden, työelämän ja yritteliäisyyden oppimiskokonaisuus, joka koostuu Yrityskylä-oppitunneista sekä vierailusta Yrityskylä-oppimisympäristöön. Toiminnan takana on rekisteröity yhdistys, Talous ja nuoret TAT.

Tällä hetkellä Suomessa toimii kahdeksan alueellista Yrityskylää. Yhteensä ne tavoittavat noin 75 prosenttia Suomen kuudesluokkalaisista ja noin 40 prosenttia Suomen yhdeksäsluokkalaisista.

Löydät Yrityskylän osoitteesta www.yrityskyla.fi sekä nimellä @Yrityskyla Instagramista, Facebookista ja Twitteristä.

Yrityskylä Alakoulun (kuudesluokkalaisille suunnattu Yrityskylä) oppimiskokonaisuus käynnistyy kymmenellä taloutta, yhteiskuntaa ja työelämää käsittelevällä oppitunnilla, jotka opettaja pitää koulussa oppilailleen. Oppimiskokonaisuus huipentuu yhden koulupäivän kestävään vierailuun Yrityskylä-oppimisympäristössä. Yrityskylä-oppimisympäristö on pienoiskaupunki, joka simuloi suomalaista yhteiskuntaa. Yhtenä päivänä Yrityskylässä vierailee noin 70 oppilasta. Oppilaat työskentelevät pienoiskaupungissa omissa yrityksissään ja ammateissaan suorittaen heille ennalta käsikirjoitettuja työtehtäviä. He saavat tekemästään työstä palkkaa ja toimivat päivän aikana kuluttajina ja kansalaisina osana yhteiskuntaa. Yrityskylän yritykset ovat oikeita Suomessa toimivia yrityksiä.

Yrityskylä Yläkoulu (yhdeksäsluokkalaisille suunnattu Yrityskylä) oppimiskokonaisuus muodostuu viiden oppitunnin pituisesta talouden, työelämän ja yhteiskunnan teemoja käsittelevästä oppimateriaalista. Oppimiskokonaisuus huipentuu Yrityskylä-pelipäivään, johon kuuluu 2,5 tunnin mittainen pelitilanne Yrityskylä-oppimisympäristössä. Pelitilanteessa oppilaat johtavat kilpaa yritystä kansainvälisillä markkinoilla. Oppilaiden muodostamissa ja toisiaan vastaan kilpailevissa johtoryhmissä jokaisella oppilaalla on oma vastuualueensa. Pelin aikana tiimit valmistavat ja myyvät tuotettaan tai palveluaan asiakkaille ja johtavat yritystä yhden vuoden ajan. Voittajatiimi on se, joka on saanut kasvatettua hyvän liiketuloksen lisäksi eniten mainettaan.

Ohjaajana toimiminen Yrityskylä Alakoulussa

  1. Ohjaajat neuvovat, tukevat ja kannustavat kuudesluokkalaisia Yrityskylän yrityksissä. Ohjaaja ei itse pyöritä yritystä tai tee eri ammattien työtehtäviä, vaan auttaa, rohkaisee ja ohjaa kuudesluokkalaisia heidän tehtävissään. Oppilaat kyselevät ohjaajalta päivän aikana paljon erilaisia kysymyksiä liittyen heidän työtehtäviin. Useimmiten vastaukset oppilaiden kysymyksiin löytyvät tableteilta löytyvistä tehtävälistoista. Vastuuohjaaja auttaa sinua aina tarvittaessa.
  2. Päivän aikana ohjattavat pienoisyritykset jaetaan heti aamulla ohjaajien kesken. Ohjaaja huolehtii aamulla omien yritystensä tabletit ja tietokoneet käyntiin ja tarkistaa ohjeiden avulla, että yrityksestä löytyy kaikki tarvittava materiaali päivää varten. Ohjaaja ehtii myös muuten aamulla tutustumaan yritykseen ja oppilaiden työtehtäviin ennen oppilaiden saapumista.
  3. Oppilaiden ohjauksen lisäksi ohjaaja puuttuu päivän aikana esimerkiksi sääntörikkomuksiin ja muuhun kylän toimintaa häiritsevään käytökseen.
  4. Päivän loputtua ohjaajat siistivät omat yrityksensä kuntoon seuraavaa päivää varten.

Yrityskylä-päivän aikana oppilaita ja ohjaajia auttavat Yrityskylän työntekijät, vastuuohjaajat. Heitä on vähintään kaksi paikalla joka päivä ja he huolehtivat päivän aikataulusta, luokkien vastaanottamisesta, juonnoista sekä erilaisista vastaan tulevista ongelmatilanteista. Heiltä voi kysyä päivän aikana apua mihin tahansa kysymykseen – he auttavat mielellään!

Yrityskylän tableteilta ja tietokoneilta löytyvästä pelijärjestelmästä löytyy erilaisia välilehtiä, jotka sisältävät muun muassa seuraavia tietoja ja tapahtumia:

  1. Tehtävät -välilehti: Jokaisen ammatin työtehtävät (henkilökohtaiset työtehtävälistat kunkin oppilaan oman nimen takana)
  2. Tuotteet ja palvelut -välilehti: Yrityksen myytävät tuotteet ja/tai palvelut. Myyminen tapahtuu lisäämäällä tuotteet ostoskoriin ja painamalla Siirry kassalle -näppäintä. Jos asiakkaana on kuluttaja (vapaa-ajalla oleva oppilas), hoituu tuotteen maksu asiakkaan pankkikortista löytyvän pin-koodin avulla ja maksu tapahtuu heti. Jos asiakkaana on yritys, lähetetään tabletilta lasku oikealle yritykselle, jonka jälkeen lasku ilmestyy vastaanottavan yrityksen tabletille. Laskut maksetaan aina pankin pienoisyrityksessä, ja rahansiirto tapahtuu vasta, kun lasku on maksettu.
  3. Henkilöstö ja palkat: Palkkojen maksu
  4. Kirjanpito: Yrityksen tulot, menot, lainat ja päivän tulos
  5. Yrityksen laskut: Lähetettyjen ja saapuneiden laskujen tiedot

Lisäksi yrityksissä on erilaista rekvisiittaa, kuten työvaatteet, kaulanauhat, yrityskohtaiset esineet ja tavarat (esim. metsäkonesimulaattori, äänestyskoppi ja verenpainemittari) sekä yrityksestä riippuen lajitelma myytäviä tuotteita. Huomioithan, että konkreettisesti myytävät tuotteet (Yrityskylä-tuotteet sekä kauppojen tuotteet) ovat vain oppilaille.

Vaikka päivän aikataulusta huolehtiminen ja työ- ja vapaavuorojen vaihdoista kuuluttaminen on vastuuohjaajan vastuulla, on ohjaajan hyvä olla perillä päivän rakenteesta. Jokaisella oppilaalla on oma aikataulunsa sen mukaan, onko hänen kaulassaan punainen, keltainen vai vihreä kaulanauha. Rakenne on joka päivä sama, ja se seuraa alla olevaa jakoa:

Kellonaika Tapahtuma
09.30-09.45 Päivänavaus keskusaukiolla, jossa myös Ohjaajat esittäytyvät oppilaille
09.45-10.00 Tiimipalaveri 1 oppilaiden omissa yrityksissä
10.00-10.30 Yritystoiminnan käynnistäminen
10.30–10.45 Kyläkokous keskusaukiolla
10.45–11.15 Ensimmäinen työ-/vapaa-aikavuoro (punaiset ammatit vapaalla)
11.15–11.45 Toinen työ-/vapaa-aikavuoro (keltaiset ammatit vapaalla)
11.45–12.15 Kolmas työ-/vapaa-aikavuoro (vihreät ammatit vapaalla)
12.15–12.25 Tiimipalaveri 2 oppilaiden omissa yrityksissä
12.25–12.45 Neljäs työ-/vapaa-aikavuoro (punaiset ammatit vapaalla)
12.45–13.05 Viides työ-/vapaa-aikavuoro (keltaiset ammatit vapaalla)
13.05–13.25 Kuudes työ-/vapaa-aikavuoro (vihreät ammatit vapaalla)
13.25–13.35 Tiimipalaveri 3 oppilaiden omissa yrityksissä
13.35–13.45 Yritysten sulkeminen (siivous!)
13.45–14.00 Päätöskokous keskusaukiolla

Yrityskylässä on erilaisia yrityksiä, ammatteja ja työtehtäviä. Oppilaiden päivän työtehtävät löytyvät pelijärjestelmästä tabletilta. Osa työtehtävistä tehdään tablettia hyödyntämällä, kuten esimerkiksi työtehtävät liittyen videoiden katsomiseen tai sähköisten lomakkeiden täyttämiseen. Monissa työtehtävissä on vuorovaikutusta oppilaiden kesken, kuten esimerkiksi erilaisten sopimusten solmimisessa yritysten välillä. Joissakin päivän työtehtävissä tarvitaan lisäksi myös erilaista oppimisympäristöstä löytyvää materiaalia tai työvälineitä. Erilaiset täydennettävät lomakkeet, robotit, verenpainemittari tai liitutaulut ovat yksiä esimerkkejä työtehtävissä hyödynnettävistä materiaaleista tai työvälineistä.

Alla on esitetty muutama esimerkki oppilaiden päivän työtehtävistä. Tehtäviä lukiessasi voit esimerkiksi pohtia, kuinka lähtisit ohjaamaan oppilaita kunkin tehtävän tekemiseen ja minkälaista apua ja tukea oppilas voisi tarvita tehtävässä?

Esitys Kyläkokoukseen
Tee esitys kaupungin Kyläkokousta varten. Kerro esityksessäsi, keitä yritykseen kuuluu ja mitä yrityksenne tekee. Voit kirjoittaa esityksen esimerkiksi paperille muistiin. HUOM! Kyläkokous on loistava tilaisuus hankkia uusia asiakkaita yrityksellenne sekä herättää muiden yrityskyläläisten kiinnostus yritystänne kohtaan!

Pankkikortti
Hae pankista itsellesi pankkikortti, jotta voit tehdä omia ostoksia Yrityskylän yrityksissä.  Palkkasi, josta on vähennetty verot sekä työeläkemaksu, maksetaan tilillesi. Pystyt päivän aikana käyttämään palkkaasi tekemällä pankkikortilla ostoksia Yrityskylässä. Pankkikortilla tehdyt ostokset saat viedä kotiin päivän päätteeksi.

Tuotteiden hyllyttäminen
Järjestäkää kaupan myytävät tuotteet siististi oikeille paikoilleen. Jos hyllyssä on tuotteita kahdella eri päivämäärällä, laittakaa vanhemmat eteen.

Tutustu työvälineisiin ja harjoittele asiakastilanteita
Ottakaa yhdessä haltuun terveystarkastukseen tarvittavat välineet. Harjoitelkaa myös yhdessä työkavereiden kanssa asiakaspalvelutilanteita ja työterveystarkastusten pitämistä. Muistakaa, että hyvään palveluun kannattaa panostaa, sillä paras yritys palkitaan päivän päätteeksi.

Jokaisella kuudesluokkalaisella on päivän aikana kaksi vapaa-aikavuoroa. Tällöin he voivat syödä koulun eväitä, vierailla muissa yrityksissä ja ostaa tuotteita sekä osallistua muihin Yrityskylä-kohtaisiin aktiviteetteihin. Oppilas voi hakea ensimmäisellä vapaa-aikavuorollaan pankista oman pankkikortin, jolla voi tehdä vapaa-ajan ostoksia. Jotta pankkikortilla on rahaa, tulee palkat olla maksettu. Yrityskylässä on kolme eri palkkaluokkaa, mutta progressiivisen verotuksen vuoksi erot palkoissa ovat lopulta hyvin pienet.

Aamuvalmistelut: Tutustu huolella ohjaajan ohjeisiin sekä oppilaiden työtehtäviin ja muuhun materiaaliin yrityksissä.

Kuuntele vastuuohjaajien pitämä aamujuonto tarkkaan: Tiedät, mitä oppilaiden tulee tehdä seuraavaksi.

Yritysten käynnistäminen: Päivä alkaa yrityksen johtajan pitämällä 1. tiimipalaverilla. Varmista, että kaikilla on kokouksen päätteeksi kaulanauha kaulassa ja oppilaat tietävät, mistä näkevät omat työtehtävänsä.

Aamun tärkeitä tehtäviä: Työvaatteiden pukeminen, tabletteihin tutustuminen, lainan hakeminen, palkkojen maksu, johtajan puheen valmistelu kyläkokousta varten

Työ- ja vapaavuorojen vaihto: Työ- ja vapaavuorojen vaihto: Vastuuohjaajat kuuluttavat työ- ja vapaavuorojen vaihdot. Varmista, että kaikki lukevat työtehtäviään oikeasta kohdasta ja toimivat niiden mukaisesti. Neuvo ja kannusta!

Tiimipalaveri 2: Varmista, että oppilaat pitävät paras asiakaspalveluyritys -äänestyksen omassa yrityksessään

Tiimipalaveri 3: Varmista, että oppilaat täyttävät päätöspöytäkirjan, sillä yrityksen johtaja tarvitsee tätä päivän päätöskokouksessa.

Yritysten siivoaminen: Pidä huolta, että oppilaat siivoavat päivän lopuksi yrityksen siistiin kuntoon. Huolehdi itse vielä lopuksi, että yritys on siisti ja siivoa tarvittaessa yritys samaan kuntoon, kuin missä se oli päivän alussa. Sammuta laitteet ja vie oppilaiden tabletit tablettikärryyn.

Turvallisuus päivän aikana: Yrityskylän yhteiset pelisäännöt ovat osa turvallisuutta. Säännöt käydään oppilaiden kanssa aamun juonnossa läpi ja jokaisen oppilaan tulee noudattaa sääntöjä päivän aikana. Kiusaamiselle ja väkivallalle on nollatoleranssi ja tällaisiin tilanteisiin tulee aina puuttua. Ilmoita vastuuohjaajalle, mikäli kiusaamista esiintyy. Yleiset hätäpoistumistiet käydään läpi aamulla ja Yrityskylästä löytyy ensiaputarvikkeet.

Erityisoppilaat: Yrityskylä-päivään osallistuu myös erityisoppilaita. Opettajia pyydetään ilmoittamaan erityisoppilaista etukäteen ja tarvittaessa huolehtimaan, että oppilailla on omat avustajat mukana. Erityisoppilaiden ohjaamisessa on hyvä pitää mielessä, että oppilaat hoitavat työtehtävänsä omien taitojensa puitteissa eikä tavoitteena välttämättä ole, että kaikki tehtävät tulisivat tehtyä. Vastuuohjaajat ovat tukenasi tarvittaessa.

Alla olevaan kuvaan on listattu asioita, joita saat tullessasi ohjaamaan Yrityskylään. Ohjaajat ovat kerta toisensa jälkeen pitäneet Yrityskylässä ohjaamista todella hyödyllisenä työkokemuksena. Eräs Yrityskylässä ohjannut opiskelija kuvailee ohjaajana työskentelyä näin: ”Yrityskylässä ohjaaminen oli todella hyödyllinen kokemus ja antoi näkökulmaa omiin opintoihin. Opin myös tällaisessa uudessa tilanteessa paljon uutta itsestäni. Jäi sellainen olo, että tulisin mielelläni uudestaankin.”

Millainen sitten on hyvä Yrityskylän ohjaaja? Positiivisella asenteella pärjää jo pitkälle. Ohjatessa on hyvä pyrkiä olemaan mahdollisimman oma-aloitteinen eli kysellä oppilailta, miten heillä sujuu ja tarvitsevatko he apua. Samoin tärkeää on kysyä aina neuvoa vastuuohjaajalta, jos et esimerkiksi itse osaa vastata oppilaan kysymyksiin.

Oma-aloitteisuuden lisäksi on tärkeää toimia itse esimerkillisesti, sillä oppilaat muistavat oman ohjaajansa vielä kauan Yrityskylä-päivän jälkeenkin ja ottavat ohjaajastaan esimerkkiä. Muistathan esimerkillisyyden jo siinä, että olet ajoissa paikalla ohjauspäivänäsi. Koska tärkeintä on olla koko aika läsnä oppilaille, pyritään pitämään esimerkiksi kännykät taskussa päivän ajan, jotta oppilaiden on helppo lähestyä sinua ohjaajana.

Ohjauskokemukseen kuuluu myös ohjausten jälkeisen palautteen antaminen Yrityskylässä ohjaamisesta. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti, ja kaikki risut ja ruusut ovat tervetulleita. Palaute on anonyymi ja sen täyttö vie vain hetken. Palautteeseen pääset tästä.

Ohjaajana toimiminen Yrityskylä Yläkoulussa

Yrityskylä Yläkoulussa ohjaajat pääsevät päivän aikana toimimaan yhdessä roolissa Yrityskylän pelitilanteissa. Pelitilanteessa rooleja on yhteensä kolme: pelin juontaja, pankin yritysneuvoja sekä ostavana asiakkaana toimiminen. Yleensä ohjaajat toimivat joko pankin yritysneuvojana tai ostavana asiakkaana (eli myyntineuvottelujen pitäjänä) ja pelin juontajana toimii aina vastuuohjaaja. Oman Yrityskyläsi aluekoordinaattori kertoo sinulle, missä roolissa tulet toimimaan ohjaajaksi tullessasi. Löydät ohjeet rooleissa toimimiseen klikkaamalla oman Yrityskylääsi kohdasta “Käytännöt Yrityskylittäin”.

Yrityskylä-päivän aikana oppilaita ja ohjaajia auttavat Yrityskylän työntekijät, vastuuohjaajat. Heitä on vähintään yksi paikalla joka päivä ja he huolehtivat päivän aikataulusta, luokkien vastaanottamisesta, juonnoista sekä erilaisista vastaan tulevista ongelmatilanteista. Heiltä voi kysyä päivän aikana apua mihin tahansa kysymykseen – he auttavat mielellään!

Pelissä oppilaat toimivat 4−5 hengen tiimeissä yhden yrityksen johtoryhminä. Jokaisella johtoryhmän jäsenellä on oma vastuualueensa, josta hän huolehtii yhteisten tehtävien lisäksi. Vastuualueet ovat johtaminen, myynti, markkinointi, tuotanto/projektin hallinta ja vastuullisuus.

Peli jakautuu neljään kvartaaliin ja siinä simuloidaan yrityksen yhtä liiketoimintavuotta. Kvartaalien välissä on 10 minuutin osavuosikatsaustauot, jolloin tarkastellaan johtoryhmien kanssa tilannetta; katetuottoa ja myytyjen tuotteiden määrää, sekä mainepistemäärää ja liiketulosta. Pelin eri osiot jakautuvat seuraavanlaisesti:

Pelin jakso Pelikellon aika
Alkujuonto noin 20 minuuttia
Kvartaali 1 00:00-00:35
Kvartaalitauko 1 00:35-00:45
Kvartaali 2 00:45-01:10
Kvartaalitauko 2 01:10-01:20
Kvartaali 3 01:20-01:35
Kvartaalitauko 3 01:35-01:45
Kvartaali 4 01:45-02:00
Voittajien palkitseminen noin 5 minuuttia

Johtoryhmät myyvät yrityksensä tuotetta kahteen maahan toisiaan vastaan kilpaillen. Asiakkaat jättävät päivän aikana tarjouspyyntöjä ja järjestävät tarjouskilpailuja, joihin johtoryhmät vastaavat. Tarjouspyynnöistä käydään neuvottelemassa, tarjouskilpailuista ei. Neuvotteluita käy se johtoryhmän jäsen, joka vastaa myynnistä. Toiseen maahan pääsee vasta kolmannella kvartaalilla, kun mainetta on kertynyt vähintään 1000 pistettä. Johtamisesta vastaava oppilas käy erilaisissa tapaamisissa pankissa. Näitä ovat tilin avaaminen, lainaneuvottelut ja vuositapaaminen.

Lopuksi voittajaksi selviytyy tiimi, joka on päässyt kolmen parhaan joukkoon liiketuloksessa ja jolla on näistä parhaat mainepisteet.

Vaikka vastuuohjaajan vastuulla on päivän aikataulusta huolehtiminen, on ohjaajan hyvä kuitenkin olla perillä päivän rakenteesta. Jokaisella Yrityskylällä on oma aikataulunsa siinä, milloin pelitilanteet alkavat, joten näet tarkemman aikataulun Yrityskyläkohtaisista tiedoista. Sieltä löydät myös tarkemmat ohjeet eri rooleissa toimimiseen.

Yrityskylän pelitilanteessa käytetään apuna pelijärjestelmää. Oppilaiden tableteilla oppilaat pystyvät vastaanottamaan tilauksia, tuottamaan tuotetta/palvelua ja toimittamaan tilauksen asiakkaille. Lisäksi tabletilta näkyy yrityksen reaaliaikainen kirjanpito, mainepisteet ja oppilaiden on mahdollisuus tehdä tabletilla investointeja. Alla esimerkki yhden Yrityskylämme pelijärjestelmästä. Kumppaniyritykset vaihtelevat Yrityskylittäin, mutta idea on aina sama.

Eri roolien tietokoneilla, kuten pankissa ja asiakkaalla on tietokoneilla auki pelijärjestelmän hallintajärjestelmä. Hallintajärjestelmästä voidaan esimerkiksi myöntää lainoja ja lähettää tilauksia. Alla kuva hallintajärjestelmästä.

Muista tutustua molempiin näkymiin ennen oppilaiden saapumista Yrityskylään ensimmäisen ohjaamispäiväsi aamuna! Vastuuohjaajat auttavat sinua järjestelmien käyttämisessä.

Alla olevaan kuvaan on listattu asioita, joita saat tullessasi ohjaamaan Yrityskylään. Ohjaajat ovat kerta toisensa jälkeen pitäneet Yrityskylässä ohjaamista todella hyödyllisenä työkokemuksena. Eräs Yrityskylässä ohjannut opiskelija kuvailee ohjaajana työskentelyä näin: ”Yrityskylässä ohjaaminen oli todella hyödyllinen kokemus ja antoi näkökulmaa omiin opintoihin. Opin myös tällaisessa uudessa tilanteessa paljon uutta itsestäni. Jäi sellainen olo, että tulisin mielelläni uudestaankin.”

Millainen sitten on hyvä Yrityskylän ohjaaja? Positiivisella asenteella pärjää jo pitkälle. Ohjatessa on hyvä pyrkiä olemaan mahdollisimman oma-aloitteinen, mutta muistaa myös aina kysyä vastuuohjaajalta, jos et esimerkiksi itse osaa vastata oppilaan kysymyksiin tai tarvitset apua rooliisi liittyvissä tehtävissä.

Oma-aloitteisuuden lisäksi on tärkeä toimia itse esimerkillisesti. Muistathan esimerkillisyyden jo siinä, että olet ajoissa paikalla ohjauspäivänäsi. Pelitilanne voi joskus myös olla nopea tempoinenkin, joten olethan valmis toimimaan nopeasti erilaisissa tilanteissa ja halukas oppimaan uutta!

Ohjauskokemukseen kuuluu myös ohjausten jälkeisen palautteen antaminen Yrityskylässä ohjaamisesta. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti, ja kaikki risut ja ruusut ovat tervetulleita. Palaute on anonyymi ja sen täyttö vie vain hetken. Palautteeseen pääset tästä.

Käytännöt Yrityskylittäin

Ohjauspäivät ja ohjaajakoulutukset:

Ennen ohjauspäiviä sinun tulee osallistua Yrityskylä Espoon ohjaajakoulutukseen, joka järjestetään Yrityskylä-oppimisympäristössä. Ohjaajakoulutusten ajankohdat sovitaan oppilaitoksen kanssa etukäteen. Voit tarkistaa ohjaajakoulutuksen ajankohdan opettajaltasi.

Ohjaajakoulutuksessa tutustutaan Yrityskylään ja ohjaajan rooliin. Koulutuksessa tutustutaan myös oppilaiden päivän kulkuun ja työtehtäviin sekä käydään läpi ohjaukseen liittyviä vinkkejä ja käytänteitä.

Tavallisesti Yrityskylään tullaan ohjaamaan neljäksi päiväksi. Joillakin ryhmillä ohjauspäiviä on vähemmän (1-2) tai enemmän.

Ohjauspäivän kesto:

Ohjauspäivä alkaa klo 8.30 ja päättyy klo 14.30. Tulethan ajoissa paikalle!

Päivä alkaa vastuuohjaajien pitämällä aamubriiffillä. Aamubriiffin aikana käydään läpi päivän aikataulu ja jaetaan ohjattavat yritykset. Aamubriiffin jälkeen pienoisyritykset valmistellaan kuntoon.

Oppilaiden ohjaamista on Yrityskylässä klo 9.30-14.00. Jokaisella ohjaajalla on ohjattavanaan 5-10 oppilasta.

Ohjauspäivän lopuksi pienoisyritykset siivotaan ja tämän jälkeen vastuuohjaajat pitävät taukotilassa yhteisen loppubriiffin. Loppubriiffissä käydään läpi päivän fiiliksiä ja keskustellaan yhdessä oppimiskokemuksista ja kehitysideoista.

Syöminen Yrityskylässä:

Ota Yrityskylään omat eväät mukaan. Taukotilassa on käytössäsi jääkaappi, mikro, vedenkeitin ja astioita. Ohjaajat pitävät porrastetusti lyhyen lounastauon (noin 20 min) päivän aikana. Tauoista sovitaan muiden ohjaajien kanssa niin, että aina myös oppimisympäristössä on riittävästi ohjaajia oppilaiden apuna. Ohjaajille on tarjolla kahvia ja teetä taukotilassa päivän aikana.

Yrityskylä Espoon pienoisyritykset:

Voit halutessasi etukäteen tutustua Yrityskylä Alakoulu Espoon pienoisyrityksiin lukemalla lyhyet yrityskuvaukset klikkaamalla tätä tekstiä.

Huom! Jokaista pienoisyritystä varten on luotu yrityskohtaiset ohjaajan ohjeet, jotka auttavat ohjaajaa päivän aikana. Nämä ohjeet näet Yrityskylässä.

Sairastuminen:

Mikäli sairastut, ilmoita siitä välittömästi Yrityskylän aluekoordinaattorille sähköpostitse tai puhelimitse. Sovi mahdollisista korvaavista ohjauspäivistä oman opettajasi ja aluekoordinaattorin kanssa.

Tärppejä oppilaiden ohjaamiseen:

  • Oppilaat kyselevät sinulta paljon. Useimmiten vastaukset oppilaiden kysymyksiin löytyvät tableteilta löytyvistä tehtävälistoista. Vastuuohjaa auttaa sinua aina tarvittaessa.
  • Yrityskylä on toiminnallista ja ongelmalähtöistä oppimista, joten muista jättää tilaa oppilaiden omalle oivaltamiselle.
  • Yrityskylä-päivät vaativat usein improvisointia. Keksi tarvittaessa rohkeasti myös omia ratkaisuja.
  • Ole läsnä ja tarkkaile, kuka tarvitsee tukeasi.
  • Ole esimerkki ja tule paikalle positiivisella fiiliksellä. Meidän kaikkien asenteella on ratkaiseva asema siinä, onnistummeko tarjoamaan positiivisen kokemuksen Yrityskylässä vieraileville oppilaille.

Muuta:

Yrityskylässä ollaan ilman kenkiä. Ota siis halutessasi mukaan villasukat tai sisäkengät. Yrityskylään kannattaa pukeutua kerroksittain, sillä usein iltapäivää kohden lämpötila nousee.

Yrityskylä on savuton, joten tupakointi on kielletty koko Yrityskylä-päivän ajan. Yrityskylästä ei voi poistua kesken päivän, sillä oppilaiden ohjaaminen vaatii läsnäoloa.

Yhteystiedot:

Yrityskylä Alakoulu Espoo
Karaportti 2
02610 Espoo

yrityskyla.espoo@tat.fi

Aluekoordinaattori Maija Silvo

maija.silvo@tat.fi

040 7233835

Saapumisohjeet:

Yrityskylä Espoo sijaitsee Nokian kampuksella, rakennuksen 2 aulassa.

Pääset kylälle kätevästi julkisilla. Rakennuksen vieressä on useampi bussipysäkki: pysäkit Karanristi ja Karamalmin koulu ovat Yrityskylän kohdalla. Keran juna-asemalta kävelymatkaa on Nokian kampuksen läpi noin 15 minuuttia.

Nokian kampusalueella on parkkialue P7, jonne voi parkkeerata ilmaiseksi. Myös Karaportti 2-rakennusta vastapäätä tien toisella puolella on parkkipaikka, jossa saattaa olla vapaita paikkoja.

Ohjauspäivät ja ohjaajakoulutukset:

Ohjaajakoulutusten sekä ohjauspäivien ajankohta on sovittu oppilaitosten kanssa etukäteen. Voit varmistaa oppilaitoksellenne sovitut päivämäärät omalta opettajaltasi.  Jos oppilaitoksenne kanssa on sovittu, että jokainen ohjaamaan tuleva opiskelija valitsee itse ohjauspäivänsä, toimitaan tällöin oppilaitoksen ja Yrityskylän antamien ohjeiden mukaan.

Ohjauspäivän kesto:

Ohjauspäivä alkaa klo 8.30. Tulethan ajoissa paikalle! Ohjauspäivä päättyy klo 14.30. Yrityskylästä ei voi poistua ohjauspäivän aikana.

Huom! Odotamme, että olet sitoutunut koko ohjauspäivään. Jos sinulla kuitenkin on pakottava syy lähteä aikaisemmin (esim. lääkäriajan takia), niin tästä tulee poikkeuksetta ilmoittaa etukäteen Yrityskylän yhteyshenkilölle.

Syöminen Yrityskylässä:

Ota mukaasi omat eväät lounastaukoa varten. Lounastauko pidetään joustavasti Yrityskylä-päivän aikana, porrastaen taukoja muiden ohjaajien kanssa. Yrityskylän keittiöstä löytyy jääkaappi, mikro sekä astiat ja aterimet. Yrityskylä tarjoaa kahvin ja teen.

Yrityskylä Alakoulu Helsinki-Vantaan pienoisyritykset:

Jokainen ohjaaja saa päivän ajaksi ohjattavakseen muutaman pienoisyrityksen. Ohjattavat yritykset jaetaan ohjaajalle ohjauspäivän alussa. Voit halutessasi tutustua etukäteen Yrityskylä Alakoulu Helsinki-Vantaan pienoisyrityksiin lukemalla lyhyet yrityskuvaukset klikkaamalla tästä linkistä.

Huom! Jokaista pienoisyritystä varten on olemassa myös yrityskohtaiset ohjaajan ohjeet, jotka auttavat ohjaajaa päivän aikana. Ohjeet saat Yrityskylässä ohjauspäivän alussa, kun ohjattavat yritykset on jaettu.

 

Ohjaajana toimiminen Yrityskylä-oppimisympäristössä

 

Sairastuminen:

Ilmoitathan sairastumisen sattuessa asiasta pikimmiten Yrityskylän yhteyshenkilölle numeroon 040 502 6908 (Suvi Syrjälä) tai sähköpostitse osoitteeseen yrityskyla.helsinki-vantaa@tat.fi , jotta pystymme järjestämään tarpeen vaatiessa ohjausvuoroon tuuraajan. Ilmoita poissaolostasi myös oppilaitoksesi opettajalle.

Muuta:

Yrityskylän oppimisympäristö on kengätön. Halutessasi voit ottaa mukaan villasukat tai sisäkengät. Oppimisympäristö on hallimaisessa tilassa, joten suosittelemme ottamaan mukaan esimerkiksi neuleen tai hupparin viileän varalta.

Huom! Yrityskylä-päivä on savuton.

Yhteystiedot:

Yrityskylä Alakoulu Helsinki-Vantaa
Viikintie 1, 00560 Helsinki
(Tekniikan museon pihapiiri C-halli)

Yhteyshenkilö:

Suvi Syrjälä
Aluekoordinaattori
040 502 6908

yrityskyla.helsinki-vantaa@tat.fi

Ota yhteyttä oman alueesi aluekoordinaattoriin. Yhteystiedot löydät sivuilta www.yrityskyla.fi.

Ota yhteyttä oman alueesi aluekoordinaattoriin. Yhteystiedot löydät sivuilta www.yrityskyla.fi.

Ohjauspäivät ja ohjaajakoulutukset:

Ohjauspäivät tulee aina varata etukäteen. Jos tulette ohjaamaan koko oppilasryhmänne kanssa tiettyinä sovittuina päivinä, olet saanut tiedon ohjauspäivistä opettajaltanne. Jos oppilaitoksenne kanssa on sovittu, että jokainen ohjaamaan tuleva valitsee itse ohjauspäivänsä, tapahtuu se tämän linkin kautta. (Tämä linkki on vain yksittäisilmoittautujille! Huom: Varmista oppilaitoksenne Yrityskylä-yhteyshenkilöltä, kuinka monta päivää voitte suorittaa ohjauspäiviä ja varaa sen mukainen määrä.)

Ryhmille, jotka tulevat tiettyinä sovittuina päivinä, on erillinen ohjaajakoulutuksen ajankohta, joka on sovittu erikseen oppilaitoksen yhteyshenkilön kanssa. Yksittäisilmoittautujat varaavat itse heille sopivan ohjaajakoulutuksen yllä olevasta linkistä.

Ohjauspäivän kesto:

Ensimmäinen ohjauspäivä alkaa klo 8.00. Seuraavina päivinä voit saapua klo 8.30. Tulethan ajoissa!

Päivä päättyy ohjaajan osalta klo 14.15.

Huom! Oletus on, että olet sitoutunut ohjauspäivään. Jos kuitenkin sinulla on pakottava syy lähteä aikaisemmin (esim. lääkäriaika), niin tästä tulee poikkeuksetta ilmoittaa etukäteen osoitteeseen yrityskyla.pirkanmaa@tat.fi .

Syöminen Yrityskylässä:

Otathan omat lounaseväät mukaasi! Päivän aikana ei ole erillistä ruokataukoa, vaan ruokailu on suoritettava porrastaen Yrityskylä-päivän aikana. Tätä varten ohjaajilla on oma ohjaajien huone, josta löytyy jääkaappi eväitä varten. Käytössäsi on myös mikro sekä aterimet. Päivän aikana ei voi poistua tiloista, edes kauppaan.

Yrityskylässä voit ostaa yrityksen Global Oy  nimissä juomia (kahvi, tee, mehu) Yrityskylän kahvilasta päivän aikana.

Yrityskylä Pirkanmaan pienoisyritykset:

Yrityskylä-päivän alussa ohjaajille jaetaan pienoisyritykset, joissa he ohjaavat päivän ajan. Voit halutessasi etukäteen tutustua Pirkanmaan pienoisyrityksiin lukemalla lyhyet yrityskuvaukset klikkaamalla tätä tekstiä.

Huom! Jokaista pienoisyritystä varten on luotu yrityskohtaiset ohjaajan ohjeet, jotka auttavat ohjaajaa päivän aikana. Nämä ohjeet näet Yrityskylässä.

Sairastuminen:

Jos sairastut, etkä pääse ohjaamaan, laita tästä tietoa osoitteeseen yrityskyla.pirkanmaa@tat.fi. Sairastumisesi vaikuttaa päivän resurssointiin, joten meidän tulee tietää mahdolliset poissaolot, jotta voimme reagoida resurssitarpeeseen pikimmiten. Tekstiviestiä/soittoa emme tarvitse, sähköposti riittää.

Muuta:

Yrityskylässä ei olla ulkokengissä. Halutessasi voit ottaa mukaan villasukat tai sisäkengät.

Yhteystiedot:

Yrityskylä Alakoulu Pirkanmaa
Väinö Linnan aukio 13
33100 Tampere

Yrityskyla.pirkanmaa@tat.fi

Aluekoordinaattori Jonna Seppälä
jonna.seppala@tat.fi
040 546 5688

Aluekoordinaattori Anna-Maarit Rahja
anna-maarit.rahja@tat.fi
050 465 5332

Ohjauspäivät ja ohjaajakoulutukset:

Tulette ohjaamaan koko oppilasryhmänne kanssa tiettyinä sovittuina päivinä ja olet saanut tiedon ohjauspäivistä opettajaltanne. Osallistut ohjaajakoulutukseen, jonka ajankohta on sovittu oppilaitoksenne yhteyshenkilön kanssa. 

Ohjauspäivän kesto:

Ohjauspäivä alkaa klo 8.15. Tulethan ajoissa!

Päivä päättyy ohjaajan osalta klo 14.30.

Huom! Olet sitoutunut ohjauspäivään. Jos sinulla kuitenkin on pakottava syy lähteä aikaisemmin (esim. lääkäriaika), ilmoita asiasta hyvissä ajoin etukäteen osoitteeseen yrityskyla.pohjanmaa@tat.fi. Samana aamuna voit soittaa kyläkoordinaattorille Hanna Sandelin 050-5906800.

Syöminen Yrityskylässä:

Otathan omat lounaseväät mukaasi. Ruokahetki pidetään porrastaen Yrityskylä-päivän aikana aamulla sovitun aikataulun mukaisesti. Tätä varten Yrityskylän henkilökunnalle on keittiö, josta löytyy jääkaappi ja mikro eväitä varten.  Päivän aikana ei voi poistua Yrityskylän tiloista.

Yrityskylä Alakoulu Pohjanmaan pienoisyritykset:

Yrityskylä-päivän alussa ohjaajille jaetaan pienoisyritykset, joissa he ohjaavat päivän ajan. Yrityskylä Pohjanmaan pienoisyritykset ovat: Nordea, Terveystalo, Kaupungintalo & VASEK, Vaasan Sähkö, ABB, Wärtsilä, Vaasan Yliopisto, ArtLAB, Metsänhoitoyhdistys, Martela, Yle, Yrityshubi (Crossfit Wasabox, Yrittäjäneuvoja, Wasaflorist), Värimiehet, Lidl, Prisma & Emotion, Stormossen/Lakeuden Etappi, Huawei, Yrityskylän maatila ja Kylä Cafè.

Sairastuminen:

Jos sairastut, etkä pääse ohjaamaan, laita tekstiviesti tai soita kyläkoordinaattorille Hanna Sandelin 050-5906800. Sairastumisesi vaikuttaa työntekijöiden ja muiden ohjaajien töihin, joten meidän tulee tietää mahdolliset poissaolot, jotta voimme reagoida tilanteeseen pikimmiten.

Huomioithan, että oireisena et voi tulla ohjaamaan Yrityskylään.

Muuta:

  • Yrityskylässä ei olla ulkokengissä. Ota mukaasi villasukat tai sisäkengät!
  • Käytämme päivän aikana maskia aina, kun joku muu on kanssamme samassa tilassa. Maskeja on tarjolla kylällä.
  • Huolehdi turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta.
  • Oppimisympäristömme on savuton yhteisö. Ethän tupakoi päivän aikana!

Yhteystiedot:

Yrityskylä Alakoulu Pohjanmaa
Poronpolku 1
65350 Vaasa

yrityskyla.pohjanmaa@tat.fi

Jenni Haapala, asiantuntija
jenni.haapala@tat.fi
puh. 050 5734131

Empty section. Edit page to add content here.

Ohjauspäivät ja ohjaajakoulutukset

Tervetuloa ohjaamaan Yrityskylä Alakoulu Varsinais-Suomeen!

Ilmoittautuminen ohjaamispäiviin on sitova. Lisäksi jokainen ohjaaja osallistuu ohjaajakoulutukseen ennen ensimmäistä ohjauspäiväänsä. Koulutuksessa saat lisätietoa Yrityskylä-toiminnasta ja ohjaajan työnkuvasta.

Ohjauspäivän kesto

Ohjaajan Yrityskylä-päivä alkaa aina klo 8.30 ja päättyy klo 14.30.

Syöminen Yrityskylässä

Ohjaajilla on puolen tunnin ruokatauko Yrityskylä-päivän aikana. Kunkin ohjaajaryhmän kanssa sovitaan ohjaajakoulutuksessa tarkemmista ruokailujärjestelyistä. Ohjaajien käytössä on tarvittaessa jääkaappi ja mikro.

Yrityskylä Alakoulu Varsinais-Suomen pienoisyritykset

Yrityskylä-päivän alussa ohjaajille jaetaan pienoisyritykset, joissa he ohjaavat päivän ajan. Voit halutessasi tutustua etukäteen Yrityskylä Alakoulu Varsinais-Suomen pienoisyritysten lyhyisiin esittelyteksteihin.

Jokaista pienoisyritystä varten on luotu yrityskohtaiset ohjaajan ohjeet, jotka auttavat ohjaajaa päivän aikana. Näihin ohjeisiin tutustutaan Yrityskylässä ennen oppilaiden saapumista.

Sairastuminen

Jos sairastut, etkä pääse ohjaamaan, laita tästä tietoa osoitteeseen yrityskyla.varsinais-suomi@tat.fi. Sairastumisesi vaikuttaa päivän resurssointiin, joten meidän tulee tietää mahdolliset poissaolot, jotta voimme reagoida muuttuneeseen tilanteeseen pikimmiten.

Muuta

Yrityskylässä ei olla ulkokengissä. Halutessasi voit ottaa mukaan villasukat tai sisäkengät.

Yhteystiedot

Yrityskylä Alakoulu Varsinais-Suomi

ElectroCity
Tykistökatu 4 (1. krs)
20520 Turku

yrityskyla.varsinais-suomi@tat.fi

Aluekoordinaattori Heidi Hyytiä
heidi.hyytia@tat.fi
040 840 5598

Ohjauspäivät ja ohjaajakoulutukset:

Ohjauspäivät tulee aina varata etukäteen. Jos oppilaitoksenne kanssa on sovittu, että jokainen valitsee itse ohjauspäivänsä, voit ilmoittautua alla olevien linkkien kautta. Saman linkin kautta ilmoittaudutaan myös ohjaajakoulutukseen.

Laurean opiskelijat:
Haaga-Helian opiskelijat:

Varmista oppilaitoksenne Yrityskylä-yhteyshenkilöltä, kuinka monta ohjauspäivää suoritatte ja varaa päiviä sen mukainen määrä.

Mikäli suoritat työnantajasi tarjoamaa vapaaehtoistyöpäivää Yrityskylässä, voit ilmoittautua koulutukseen ja ohjauspäivään tästä.

Ohjauspäivän kesto:

Ohjauspäivät alkavat klo 8.30 ja päättyvät 15.30. Tulethan ajoissa paikalle. Mikäli myöhästyt, ilmoita siitä Yrityskylän koordinaattorille. Ohjauspäivän aikana pelataan kaksi peliä, ensimmäinen aamupäivällä klo 9.00-11.30 ja seuraava iltapäivällä klo 12.30-15.30.

Huom! Oletus on, että olet sitoutunut ohjauspäivään. Jos kuitenkin sinulla on pakottava syy lähteä aikaisemmin (esim. lääkäriaika), niin tästä tulee poikkeuksetta ilmoittaa etukäteen Yrityskylän aluekoordinaattorille.

Syöminen Yrityskylässä:

Otathan mukaasi omat eväät. Ruokatauko pidetään pelien välissä olevan tauon aikana, sen jälkeen kun oppimisympäristö on valmisteltu iltapäivän peliä varten. Yrityskylästä löytyy keittiö, jossa on jääkaappi, mikro, kahvin- ja vedenkeitin. Käytössäsi on myös astioita ja aterimia.

Ohjaajan rooli Yrityskylä Yläkoulussa:

Rooliin tutustutaan ja sitä harjoitellaan ohjaajakoulutuksessa. Saapuessasi aamulla ohjausvuoroon, käydään roolisi vielä kerran lyhyesti läpi. Aamulla myös kerrataan hallintapuolen käyttö ja pelin kulku.

Jos et ole jostain syystä päässyt ohjaajakoulutukseen, tutustuthan ohjeisiin huolellisesti ennen ohjauspäivääsi. Yritysneuvojan ohje löytyy tästä ja asiakkaan ohje tästä. Mikäli et ole varma, kummassa roolissa olet, olethan yhteydessä Yrityskylän aluekoordinaattoriin.

Kaikki ohjeet löytyvät myös paperisina Yrityskylästä.

Sairastuminen:

Jos sairastut, etkä pääse ohjaamaan, olethan yhteydessä Yrityskylän aluekoordinaattoriin. Sairastumisesi vaikuttaa päivän resurssointiin, joten meidän tulee tietää mahdolliset poissaolot, jotta voimme reagoida resurssitarpeeseen pikimmiten.

Muuta:

Yrityskylässä ei olla ulkokengissä. Halutessasi voit ottaa mukaan villasukat tai sisäkengät.

Yhteystiedot:

Yrityskylä Yläkoulu Helsinki-Vantaa
Satamaradankatu 3
00580 Helsinki

Aluekoordinaattori Jasmiina Tuominen
jasmiina.tuominen@tat.fi
050 546 9006

Satamaradankadulla olevat liilat Yrityskylä-kyltit osoittavat Yrityskylän oveen.

Ohjaajakoulutuksen korvaaminen

Yrityskylän ohjaajakoulutus on todella tärkeä suorittaa ennen ensimmäistä ohjauspäivää. Jos olet kuitenkin estynyt tulemaan koulutukseen, juttele oman Yrityskyläsi aluekoordinaattorin kanssa, voitko korvata ohjaajakoulutuksen alla olevan tehtävän avulla. Tehtävän suorittaminen ei kaikissa tapauksissa ole mahdollista, joten muista pyytää siihen aina erillinen lupa.

Selvitä tämän ohjaajille suunnatun sivuston avulla vastaukset seuraaviin kysymyksiin. Lähetä tämän jälkeen vastauksesi sähköpostilla oman alueesi aluekoordinaattorille.

  1. Mikä on Yrityskylä?
  2. Kenelle Yrityskylä Alakoulu on suunnattu?
  3. Mikä on ohjaajan rooli Yrityskylä-päivän aikana?
  4. Mistä Yrityskylään saapuvat oppilaat tietävät, mitä heidän tulee tehdä päivän aikana?
  5. Miten oppilaat tietävät, milloin heidän tulee olla töissä, ja milloin vapaalla?
  6. Mitä eri välilehtiä löytyy oppilaan tabletilta/tietokoneelta?
  7. Miten Yrityskylän maksuliikenne toimii (mistä laskut lähetetään ja missä ne maksetaan, sekä miten kuluttajan, eli vapaa-ajalla olevan oppilaan, ostoksen maksaminen eroaa yrityksen laskuliikenteestä)?
  8. Pohdi ja nimeä kolme mielestäsi tärkeintä ohjaajan ominaisuutta.
  9. Pohdi, minkälaisia haasteita oppilaiden ohjauksessa voi tulla vastaan.
  10. Mihin aikaan sinun tulee olla aamulla paikalla, ja mihin asti päivä osaltasi kestää?

Selvitä tämän ohjaajille suunnatun sivuston avulla vastaukset seuraaviin kysymyksiin. Lähetä tämän jälkeen vastauksesi sähköpostilla oman alueesi aluekoordinaattorille.

  1. Mikä on Yrityskylä?
  2. Kenelle Yrityskylä Yläkoulu on suunnattu?
  3. Mikä on ohjaajan rooli Yrityskylä-pelitilanteen aikana?
  4. Mistä löydät ohjeet omassa roolissasi toimimiseen? Olethan lukenut nämä läpi?
  5. Kuinka pitkä on yksi pelitilanne ja onko oppilailla taukoja pelissä?
  6. Mitä eri välilehtiä / toimintoja löytyy oppilaan tabletilta pelijärjestelmästä tai asiakkaan / pankin tietokoneelta hallintajärjestelmästä?
  7. Mitkä ovat mielestäsi kolme tärkeintä ohjaajan ominaisuutta pelitilanteessa juuri omassa roolissasi?
  8. Mihin aikaan sinun tulee olla aamulla paikalla, ja mihin asti päivä osaltasi kestää?

Lisämateriaalit

Voit halutessasi perehtyä oheiseen ohjaajuuteen liittyvään kirjallisuuteen:

Kalliola, Kurki, Salmi & Tamminen-Vesterbacka (2010): Matkalla ohjaajuuteen