Handledarnas sidor
Välkommen till Företagsbyn som handledare! Här hittar du all viktig information både om Företagsbyn i stort och om praktiska frågor som rör din roll som handledare. Navigera genom att scrolla nedåt och välj de avsnitt som är relevanta för dig.
Se till att läsa igenom informationen för antingen Företagsbyn för lågklasserna eller Företagsbyn för högklasserna, beroende på vilken lärmiljö du ska handleda i.
Varje Företagsby har sina egna specifika rutiner, så se till att läsa anvisningarna för din Företagsby noggrant under avsnittet ”Rutiner per Företagsby”. Där hittar du även kontaktuppgifterna till din Företagsby.
Du hittar också information om hur du kan ersätta handledarutbildningen om du inte hade möjlighet att delta i den utbildning som din Företagsby anordnade.
Har du frågor? Kontakta gärna regionkoordinatorn för din Företagsby!
Vad är Företagsbyn?
Företagsbyn är en undervisningshelhet baserad på läroplanen för årskurs 6 och 9. Genom att kombinera skolundervisning med ett besök i Företagsbyn får eleverna en praktisk inblick i samhället, ekonomin, arbetslivet och företagsamhet. Verksamheten drivs av den registrerade föreningen Ung företagsamhet och ekonomi NYT.
För närvarande finns det 13 regionala Företagsbyar i Finland. Tillsammans når de cirka 90 procent av alla sjätteklassare och niondeklassare i landet.
Du hittar Företagsbyn på www.nuortennyt.fi/yrityskyla samt på sociala medier under namnet @Nuortennyt på Instagram och Tiktok, och under namnet Nuorten yrittäjyys ja talous NYT på LinkedIn och Facebook.
Företagsbyn för lågklasserna (för årskurs 6) inleds med tio lektioner som behandlar ekonomi, samhälle och arbetsliv, och som hålls av läraren i skolan. Lärmiljön kulminerar i ett besök på Företagsbyns lärmiljö som varar en hel skoldag. Företagsbyns lärmiljö är en miniatyrstad som simulerar det finska samhället. Under en dag besöker cirka 70 elever Företagsbyn. Eleverna arbetar i sina egna företag och yrken, där de utför förutbestämda arbetsuppgifter. De får lön för sitt arbete och fungerar under dagen som både konsumenter och medborgare som en del av samhället. Företagsbyns företag är verkliga företag som är verksamma i Finland.
Yrityskylä Yläkoulu (yhdeksäsluokkalaisille suunnattu Yrityskylä) oppimiskokonaisuus muodostuu viiden oppitunnin pituisesta talouden, työelämän ja yhteiskunnan teemoja käsittelevästä oppimateriaalista. Oppimiskokonaisuus huipentuu Yrityskylä-pelipäivään, johon kuuluu 2,5 tunnin mittainen pelitilanne Yrityskylä-oppimisympäristössä. Pelitilanteessa oppilaat johtavat kilpaa yritystä kansainvälisillä markkinoilla. Oppilaiden muodostamissa ja toisiaan vastaan kilpailevissa johtoryhmissä jokaisella oppilaalla on oma vastuualueensa. Pelin aikana tiimit valmistavat ja myyvät tuotettaan tai palveluaan asiakkaille ja johtavat yritystä yhden vuoden ajan. Voittajatiimi on se, joka on saanut kasvatettua hyvän liiketuloksen lisäksi eniten mainettaan.
Företagsbyn för högklasserna (årskurs 9)
Företagsbyn för högklasserna består av fem lektioner som behandlar ekonomi, arbetsliv och samhälle. Lärmiljön kulminerar i en Företagsbyn-speladag, där eleverna under 2,5 timmar leder sina företag på internationella marknader. I de ledningsgrupper som eleverna bildar tävlar de mot varandra, och varje elev har ett specifikt ansvarsområde. Under spelets gång förbereder och säljer teamen sina produkter eller tjänster, samtidigt som de leder sina företag under ett år. Vinnarlaget är det som inte bara uppnår bästa affärsresultat utan även bygger upp det största anseendet.
Att vara handledare i Företagsbyn för lågklasserna
- Handledarna vägleder, stöttar och uppmuntrar sjätteklassarna i Företagsbyns företag. De driver inte företaget själva eller utför arbetsuppgifterna i de olika yrkesrollerna, utan hjälper, motiverar och handleder eleverna i deras uppgifter. Under dagen ställer eleverna många frågor om sina arbetsuppgifter, och oftast finns svaren i de uppgiftslistor som finns på pekplattorna. Vid behov kan handledaren alltid be huvudhandledaren om hjälp.
- På morgonen fördelas företagen mellan handledarna. Varje handledare ser till att företagets pekplattor och datorer startas samt kontrollerar, med hjälp av anvisningarna, att allt material som behövs för dagen finns på plats. Dessutom finns tid att bekanta sig med företaget och elevernas arbetsuppgifter innan de anländer.
- Förutom att vägleda eleverna ansvarar handledaren även för att ingripa vid regelbrott eller annat beteende som stör verksamheten i Företagsbyn.
- När dagen är slut ser handledarna till att städa upp i sina företag och förbereda dem för nästa dag.
Under Företagsbyn-dagen får både elever och handledare stöd av Företagsbyns medarbetare, ansvarshandledarna. Det finns minst två på plats varje dag, och de ansvarar för dagens tidsschema, att ta emot klasserna, presentationer samt att lösa eventuella problem som kan uppstå. Du kan alltid vända dig till dem med frågor – de hjälper gärna!
Spelsystemet på Företagsbyns pekplattor och datorer innehåller olika flikar med följande information och händelser:
- Fliken -Uppgifter: Här finns arbetsuppgifter för varje yrkesroll (personliga arbetsuppgiftslistor bakom varje elevs namn).
-
- Fliken- Produkter och tjänster:Företagets produkter och/eller tjänster säljs genom att lägga till produkterna i kundvagnen och klicka på knappen ”Gå till kassan”. Om kunden är en konsument (en elev på sin fritid) sker betalningen direkt via en PIN-kod från kundens bankkort. Om kunden är ett företag skickas en faktura från pekplattan till rätt företag, och fakturan dyker upp på det mottagande företagets pekplatta. Fakturorna betalas alltid i bankens miniföretag, och överföringen sker först när fakturan är betald.
- Fliken -Företagets ekonomi: Här finns företagets egna funktioner som relaterar till dess verksamhet, med egna flikar för: Bokföring (intäkter, utgifter, lån och resultat), personal och löner (lönebetalning), företagets fakturor (fakturabetalning) samt låneansökan.
- Fliken – Nyheter: Här uppdaterar byns medieföretags nyheter, pressmeddelanden och annonser om dagens händelser. Andra företag kan följa dessa uppdateringar från sina egna pekplattor.
Beroende på företaget kan spelplattformen också innehålla andra flikar, såsom Besökare, Omröstning, Nyhetsredaktion och Produktion. Yrkesrollerna styr användningen av dessa flikar.
Utöver den digitala spelmiljön finns det olika rekvisita i företagen, exempelvis arbetskläder, nyckelband samt företagsspecifika föremål och utrustning (t.ex. skogsmaskinsimulator, röstningsbås och blodtrycksmätare). Dessutom kan vissa företag ha en uppsättning produkter till försäljning. Observera att fysiska produkter (Företagsbyns-produkter samt butikernas varor) endast är avsedda för elever.
Även om det är ansvarshandledarens uppgift att hålla koll på dagens schema och meddela om byte mellan arbets- och pausstunder, är det bra för handledaren att vara insatt i dagens struktur. Varje elev har sitt eget schema beroende på om de bär en röd, gul eller grön nyckelband. Strukturen är densamma varje dag och följer uppdelningen nedan:
Tid | Händelse |
---|---|
09.30-09.45 | Dagen inleds på torget, där handledarna också presenterar sig för eleverna. |
09.45-10.00 | Första personalmötet i elevernas företag |
10.00-10.20 | Företagsverksamheten inleds |
10.20–10.40 | Bymöte på torget |
10.40–11.05 | Första arbets-/fritidspasset (röda yrken på fritid) |
11.05–11.30 | Andra arbets-/fritidspasset (gula yrken på fritid) |
11.30–11.55 | Tredje arbets-/fritidspasset (gröna yrken på fritid) |
11.55–12.10 | Personalmöte 2 i elevernas egna företag |
12.10–12.35 | Fjärde arbets-/fritidspasset (de röda yrkena har ledigt) |
12.35–13.00 | Femte arbets-/fritidspasset (de gula yrkena har ledigt) |
13.00–13.25 | Sjätte arbets-/fritidspasset (de gröna yrkena har ledigt) |
13.25–13.35 | Avslutning av företagens verksamhet (inklusive städning!) |
13.35–13.45 | Tredje personalmötet i elevernas egna företag |
13.45–14.00 | Beslutsmöte på centraltorget |
I Företagsbyn finns olika företag, yrken och arbetsuppgifter. Elevernas arbetsuppgifter under dagen finns i spelplattformen på pekplattan. En del uppgifter utförs med hjälp av pekplattan, till exempel arbetsuppgifter som handlar om att titta på videor eller fylla i digitala formulär. Många uppgifter innebär också interaktion mellan eleverna, som vid ingående av olika avtal mellan företagen. Vissa arbetsuppgifter kräver dessutom material eller verktyg som finns i inlärningsmiljön. Exempel på sådana är blanketter, robotar, blodtrycksmätare eller skrivtavlor.
Nedan finns några exempel på elevernas arbetsuppgifter under dagen. När du läser uppgifterna kan du fundera på hur du skulle vägleda eleverna i att utföra dem och vilken typ av stöd de kan behöva.
Bymöte – presentation
Gör en presentation för stadens Bymöte. Berätta i din presentation vilka som ingår i företaget och vad ert företag gör. Du kan till exempel skriva ner presentationen på papper. OBS! Byamötet är ett utmärkt tillfälle att skaffa nya kunder till ert företag och väcka de andra företagsbybornas intresse för er verksamhet!
Bankkort
Hämta ett bankkort från banken så att du kan göra egna inköp i Företagsbyns företag. Din lön sätts in på ditt konto efter att skatt och pensionsavgift har dragits av. Under dagen kan du använda din lön genom att göra köp med bankkortet i Företagsbyn. De produkter du köper med bankkortet får du ta med dig hem vid dagens slut.
Fyll på med varor
Ordna butikens varor snyggt på rätt platser. Om det finns produkter med två olika datum på hyllan, placera de äldre längst fram.
Bekanta dig med arbetsredskapen och öva på kundsituationer
Ta fram de redskap som behövs för hälsoundersökningar tillsammans med dina kollegor. Öva även på kundbetjäning och att genomföra hälsokontroller. Kom ihåg att det lönar sig att satsa på god service, eftersom det bästa företaget belönas i slutet av dagen.
Lyssna noggrant på morgongenomgången som hålls av ansvarshandledarna: Då vet du vad eleverna ska göra härnäst.
Uppstart av företagen:
Dagen inleds med det första teammötet som leds av företagets chef. Se till att alla har sin namnbricka runt halsen efter mötet och att eleverna vet var de kan se sina arbetsuppgifter.
Viktiga morgonuppgifter:
Påklädning av arbetskläder, introduktion till pekplattorna, utbetalning av löner, förberedelse av chefens tal inför bymötet.
Byte av arbets- och fritidspass:
Ansvarshandledarna meddelar byten av arbets- och fritidspass. Se till att alla läser sina arbetsuppgifter från rätt ställe och följer dem. Ge vägledning och uppmuntran!
Teammöte 2:
Se till att eleverna genomför omröstningen om det bästa kundserviceföretaget inom sitt eget företag.
Teammöte 3:
Se till att eleverna fyller i beslutsprotokollet, eftersom företagsledaren behöver det vid dagens avslutande möte.
Städning av företagen:
Se till att eleverna städar upp i företaget i slutet av dagen. Kontrollera själv att företaget är i ordning och städa vid behov så att det ser ut som det gjorde i början av dagen. Stäng av enheterna och lägg elevernas pekplattor i laddningsvagnen.
Säkerhet under dagen:
Företagsbyns gemensamma spelregler är en del av säkerheten. Reglerna gås igenom med eleverna under morgonsamlingen och alla elever ska följa dem under dagen. Företagsbyn har nolltolerans mot mobbning och våld, och sådana situationer måste alltid hanteras. Informera ansvarshandledaren om det förekommer mobbning. Allmänna nödutgångar gås igenom på morgonen, och det finns första hjälpen-material i Företagsbyn.
Elever i behov av särskilt stöd:
Företagsbydagen inkluderar även elever i behov av särskilt stöd. Lärare uppmanas att meddela detta i förväg och vid behov se till att eleverna har sina assistenter med sig. Vid handledning av dessa elever är det bra att komma ihåg att de genomför sina arbetsuppgifter utifrån sina egna förmågor, och målet är inte nödvändigtvis att alla uppgifter blir helt genomförda. Ansvarshandledarna finns som stöd vid behov.
Handledarens huvudsakliga uppgifter:
-
Hjälp från huvudhandledarna
-
Spelsystem, rekvisita och produkter
-
Dagens schema
-
Exempel på elevens arbetsuppgifter under dagen
-
Elevernas fritid och bankkort
-
Viktiga tips inför dagen
Vilka erfarenheter får jag av att vara handledare?
När du kommer att vara handledare på Företagsbyn får du bland annat:
-
Arbetslivsfärdigheter och arbetslivserfarenhet från företagsamhetsfostran
-
Förmåga att hantera osäkerhet och interaktionsfärdigheter
-
Erfarenhet av att handleda barn
-
Studieprestationer och arbetsintyg
Handledare har gång på gång ansett att det har varit en väldigt användbar arbetslivserfarenhet att vara handledare på Företagsbyn. En studerande som varit handledare på Företagsbyn beskriver sitt arbete som handledare på följande sätt:
”Att vara handledare på Företagsbyn var en väldigt nyttig upplevelse och gav mig ett perspektiv på mina egna studier. Jag lärde mig också mycket nytt om mig själv i denna nya situation. Jag fick en känsla av att jag gärna skulle vilja göra det igen.”
Vad är då en bra handledare i Företagsbyn? Med en positiv inställning kommer man långt. När du handleder är det bra att vara så initiativrik som möjligt, alltså att fråga eleverna hur det går och om de behöver hjälp. Det är också viktigt att alltid fråga huvudhandledaren om du inte kan svara på en elevs fråga.
Förutom initiativförmåga är det också viktigt att vara ett gott exempel, eftersom eleverna kommer att minnas sin handledare länge efter Företagsbyn-dagen och ta exempel från handledaren. Kom ihåg att vara ett föredöme redan genom att vara i tid på din handledardag. Eftersom det viktigaste är att vara närvarande för eleverna hela tiden, håll telefonen i fickan under hela dagen så att det är lätt för eleverna att närma sig dig som handledare.
Handledarupplevelsen inkluderar också att ge återkoppling efter handledningen i Företagsbyn. Vi utvecklar vår verksamhet kontinuerligt, och all respons, både ris och ros, är välkommen. Återkopplingen är anonym och att fylla i den tar bara ett ögonblick. Du kan ge återkoppling här.
Att vara handledare i Företagsbyn för högklasserna
I Företagsbyn på högstadiet får handledarna under dagen möjlighet att agera i en roll under spelets gång. Det finns tre roller i spelet: spelets programledare, bankens företagsrådgivare och en kund som gör inköp. Vanligtvis fungerar handledarna som antingen bankens företagsrådgivare eller som kund (dvs. som försäljningsförhandlare), och programledaren för spelet är alltid ansvarshandledaren. Den sakkunniga på Företagsbyn kommer att berätta för dig vilken roll du kommer att ha som handledare. Du hittar instruktioner för att agera i de olika rollerna genom att klicka på ”Företagsbyns rutiner” i din egen Företagsby.
Under Företagsbyn-dagen får eleverna och handledarna hjälp av Företagsbyns anställda, de ansvariga handledarna. De ansvariga handledarna sköter dagens tidsschema, tar emot klasser, leder inledningar och hanterar olika problem som kan uppstå. Man kan fråga dem om hjälp med vilken fråga som helst under dagen – de hjälper gärna till!
I Företagsbyns spelplattform på tabletterna och datorerna finns olika flikar som innehåller bland annat följande information och händelser:
- Uppgifter-fliken: Här finns arbetsuppgifterna för varje yrke (individuella arbetsuppgiftslistor bakom varje elevs namn).
- Nätbank-fliken: Här öppnar varje elev ett konto. När de har fått sitt lösenord kan de härifrån se sin konsumtion och saldo.
- Produkter och tjänster-fliken: Här finns företagets produkter och/eller tjänster listade. Försäljning görs genom att lägga produkterna i varukorgen och trycka på knappen ”Till kassan”. Om kunden är en konsument (en elev på fritid), sker betalningen via kundens bankkort och betalningen görs direkt. Om kunden är ett företag skickas en faktura till rätt företag via tabletten, och fakturan visas sedan på det mottagande företagets tablett. Fakturan kan betalas från det mottagande företagets tablett.
- Företagets ekonomi-fliken: Här finns funktioner relaterade till företagets verksamhet, som underflikar för bokföring (intäkter, kostnader, lån och resultat), personal och löner (löneutbetalningar), företagets fakturor (fakturabetalning) och låneansökan.
- Nyheter-fliken: Företagsbyns medieföretag uppdaterar denna flik med nyheter, meddelanden och annonser om dagens händelser. Andra företag kan följa dessa uppdateringar på sina egna tablets.
Det kan även finnas andra flikar beroende på företagets specifika roll, som Besökare-, Omröstning-, Nyhetsredaktion- och Produktionsflikar. Yrkesuppgifterna styr användningen av dessa flikar.
Dessutom finns det olika typer av rekvisita i företagen, som arbetskläder, halsband, företagspecifika föremål och produkter (t.ex. skogsmaskinsimulator, röstningsbås och blodtrycksmätare), samt beroende på företag, ett sortiment av produkter som säljs. Observera att de konkreta produkter som säljs (Företagsbyn-produkter samt butikens produkter) endast är till för eleverna.
Spelomgången | Spelklockans tid |
---|---|
Inledning | ca 20 minuter |
Kvartal 1 | 00:00-00:35 |
Kvartalspaus 1 | 00:35-00:45 |
Kvartal 2 | 00:45-01:10 |
Kvartalspaus 2 | 01:10-01:20 |
Kvartal 3 | 01:20-01:35 |
Kvartalspaus 3 | 01:35-01:45 |
Kvartal 4 | 01:45-02:00 |
Belöning av vinnarna | noin 5 minuuttia |
Ledningsgrupperna konkurrerar genom att sälja sina företags produkter till två olika länder. Under dagen lämnar kunderna in anbudsförfrågningar och arrangerar anbudstävlingar, som ledningsgrupperna besvarar. Anbudsförfrågningar hanteras genom förhandlingar, medan anbudstävlingar avgörs direkt utan förhandling. Den ledningsgruppsmedlem som ansvarar för försäljningen sköter förhandlingarna. Först under det tredje kvartalet, när företaget har samlat minst 1000 renommépoäng, kan det börja sälja till det andra landet. Den elev som ansvarar för ledningen deltar i olika bankmöten, såsom att öppna kundrelationer, förhandla om lån och genomföra årsavstämningar.
Det vinnande laget utses bland de tre företag med bäst rörelseresultat, där laget med högst renommépoäng tar hem segern.
Även om huvudhandledaren ansvarar för dagens tidsschema, är det viktigt att alla handledare har en god förståelse för dagens struktur. Varje Företagsby har sitt eget schema för när spelets olika moment startar, vilket finns specificerat i Företagsby-informationen. Där hittar du också detaljerade instruktioner för de olika rollerna.
I Företagsbyns spelelement används ett system som är tillgängligt på elevernas pekplattor. Eleverna kan ta emot beställningar, producera produkter eller tjänster och leverera beställningar till kunderna. Dessutom kan de följa företagets realtidsbokföring, ryktespoäng och göra investeringar direkt via sina enheter. Här är ett exempel på en av Företagsbyns spelplattformar. Partnerföretagen kan variera mellan olika Företagsbyar, men grundprincipen är densamma.
På datorerna för olika roller, som i banken och hos kunden, är spelhanteringssystemet öppet. Från hanteringssystemet kan man till exempel bevilja lån och skicka beställningar.
Kom ihåg att bekanta dig med båda vyerna innan eleverna anländer till Företagsbyn på din första handledardag! Huvudhandledarna hjälper dig att använda systemen.
Här är saker som du bland annat får med dig när du kommer att handleda på Företagsbyn:
– Arbetslivskompetens och arbetslivserfarenhet inom entreprenörskap
– Tålamod och interaktionsfärdigheter
– Erfarenhet av att handleda ungdomar
– Ett studieintyg och arbetsintyg
Handledare har gång på gång ansett att handledning på Företagsbyn är en mycket värdefull arbetslivserfarenhet. En student som har varit handledare på Företagsbyn beskriver arbetet så här: ”Att vara handledare på Företagsbyn var en mycket nyttig erfarenhet och gav perspektiv på mina egna studier. Jag lärde mig också mycket nytt om mig själv i en sådan här ny situation. Jag kände att jag gärna skulle komma tillbaka.”
Handledarupplevelsen inkluderar också att ge respons efter handledningen på Företagsbyn. Vi utvecklar kontinuerligt vår verksamhet, och både ris och ros är välkomna. Responsen är anonym och det tar bara en kort stund att fylla i. Här hittar du responsblanketten.
Rutiner per Företagsby
Instruktioner för handledardagar och handledarutbildningar:
Innan handledardagarna ska handledaren delta i Företagsbyns handledarutbildning. Under handledarutbildningen får man bekanta sig med Företagsbyn och handledarens roll. Utbildningen ger också en översikt av elevernas dagliga aktiviteter och arbetsuppgifter, samt tips och riktlinjer för handledning. Om du inte kan närvara vid utbildningen, vänligen kontakta din lärare, kontaktperson på företaget eller Företagsbyns kontaktperson.
Handledare från utbildningsinstitutioner:
Tidpunkterna för handledarutbildningarna och handledardagarna bestäms i förväg med utbildningsinstitutionerna. Du kan bekräfta de fastställda datumen med din lärare.
Anställda från partnerföretag:
Anställda från företag som kommer att agera handledare i Företagsbyn kan fråga sin Företagsbyn-kontaktperson om tidpunkterna för handledarutbildningen och handledardagarna.
Handledardagarnas längd:
Handledardagen börjar kl. 8.30 och slutar kl. 14.30. Kom gärna i god tid!
Dagen börjar med en morgonbriefing från ansvarshandledarna. Under morgonbriefingen går man igenom dagens schema och delar ut företagen som ska handledas. Efter morgonbriefingen förbereds de småföretagen.
Elevernas handledning i Företagsbyn sker mellan kl. 9.30 och 14.00. Varje handledare har ansvar för 5–10 elever.
I slutet av handledardagen städas de småföretagen och sedan hålls en gemensam slutbriefing där man diskuterar dagens intryck och reflekterar över lärdomar och utvecklingsidéer.
Måltider i Företagsbyn:
Ta med egna matsäckar till Företagsbyn. I pausrummet finns kylskåp, mikrovågsugn, vattenkokare och kärl. Handledarna tar en kort lunchrast (cirka 20 minuter) under dagen i omgångar. Pauserna planeras tillsammans med de andra handledarna så att det alltid finns tillräckligt med handledare för att hjälpa eleverna. Kaffe och te finns tillgängligt för handledare i pausrummet under dagen.
Småföretagen i Företagsbyn Esboo:
Om du vill kan du i förväg läsa om Företagsbyn för lågklassernas småföretag genom att klicka på den här texten.
Observera! För varje småföretag finns det specifika handledarinstruktioner som hjälper handledaren under dagen. Dessa instruktioner finns i Företagsbyn.
Sjukfall:
Om du blir sjuk, vänligen meddela Företagsbyns bykoordinator via e-post eller telefon så snart som möjligt. Kom överens om eventuella ersättningshandledardagar med din lärare och bykoordinator.
Tips för att handleda elever:
-
Eleverna kommer att ställa många frågor. Oftast hittar du svaren på deras frågor i uppgiftslistorna som finns på deras pekplattor. Ansvarshandledaren hjälper dig om du behöver.
-
Företagsbyn är praktiskt och problemlösande lärande, så kom ihåg att ge utrymme för elevernas egna insikter.
-
Uppmuntra och stöd eleverna under dagen.
-
Företagsbyn-dagar kräver ofta improvisation. Var modig och hitta på egna lösningar när det behövs.
-
Var närvarande och håll utkik efter de elever som kan behöva stöd.
-
Var ett föredöme och kom till Företagsbyn med en positiv inställning. Vår attityd är avgörande för om vi kan erbjuda eleverna en positiv upplevelse.
Övrigt:
-
I Företagsbyn går vi utan skor. Ta gärna med sockor eller inneskor.
-
Företagsbyn är rökfritt, så rökning är förbjudet under hela Företagsbyn-dagen.
-
Det är inte tillåtet att lämna Företagsbyn under dagen, eftersom handledningen kräver närvaro.
Kontaktinformation:
Företagsbyn Esbo
Kutojantie 6-8
02630 Espoo
yrityskyla.espoo@tat.fi
Bykoordinator, Tatu Reijonen / 050 472 5218
Bykoordinator, Mari Saarelainen / 050 573 6772
Expert, Netta Jukarainen / 050 4714238
Vägbeskrivning:
Företagsbyn Espoo ligger i Nihtisilla i Knitter Business Park (byggnad 1), 4:e våningen. Företagsbyns huvudingång är genom dörr B, till vänster från huvudporten.
Du kan enkelt ta dig dit med kollektivtrafik. Det finns flera busshållplatser nära byggnaden (Kutojantie, Nihtisilta) där många bussar från Esbo och Helsingfors stannar. Det är cirka 10 minuters gångväg från Kera tågstation.
Framför Knitter Business Park finns en stor parkering där det är gratis att parkera.
Handledarutbildningar och handledningsdagar:
Innan handledningsdagarna måste handledaren delta i Företagsbyns handledarutbildning. Under utbildningen lär sig handledaren mer om Företagsbyn och sin roll som handledare. Utbildningen går även igenom elevernas aktiviteter och arbetsuppgifter för dagen samt ger vägledning och tips för effektiv handledning. Om du inte kan delta i utbildningen, vänligen kontakta din lärare, Företagsbyns kontaktperson eller företagets kontaktperson.
Handledare från skolor:
Tidpunkterna för handledarutbildningar och handledningsdagar bestäms i förväg i samarbete med skolorna. Du kan dubbelkolla de fastställda datumen med din lärare.
Medarbetare från företag:
Företagsmedarbetare som är engagerade som handledare på Företagsbyn kan fråga om tider för handledningsdagarna från företagets Företagsbyn-kontaktperson. Handledningsdagarna bokas alltid i förväg.
Handledningsdagens längd:
Handledningsdagen börjar klockan 8.30 och slutar klockan 14.30. Kom gärna i god tid! Det är inte möjligt att lämna Företagsbyn under handledningsdagen.
Dagen börjar med en morgonbriefing från huvudhandledarna, där dagens schema och fördelningen av de företag som ska handledas tas upp. Efter briefingen förbereds de småföretag som ska hanteras under dagen.
Varje handledare ansvarar för cirka 8-12 elever. På slutet av dagen städas de småföretagen och därefter hålls en gemensam avslutning, där man reflekterar över dagen och delar med sig av lärdomar och idéer för förbättring.
Måltider på Företagsbyn:
Ta med egna matlådor för lunchpausen. Lunchpausen, som varar cirka 20 minuter, hålls flexibelt och delas upp mellan de olika handledarna. Företagsbyn erbjuder kaffe och te, och det finns möjlighet att använda mikrovågsugn och kylskåp i köket.
Företagsbyns småföretag i Företagsbyn Helsingfors-Vanda:
Varje handledare får tilldelat ett antal småföretag att vägleda under dagen. Företagen delas ut i början av handledningsdagen. Du kan förbereda dig genom att läsa korta beskrivningar av företagen på Förhandslänken.
Varje företag har också specifika handledarinstruktioner som gör det enklare för handledaren att genomföra dagen. Instruktionerna delas ut när företagen fördelats.
Vägledning av elever:
-
Eleverna ställer ofta många frågor. De flesta svaren kan hittas i arbetsuppgiftslistorna på pekplattorna. Huvudhandledaren finns till hjälp om du behöver stöd.
-
Företagsbyn är en lärmiljö som fokuserar på praktiskt och problemorienterat lärande. Se till att ge eleverna utrymme att själva komma fram till lösningar.
-
Handledningsdagarna kräver ofta improvisation. Var beredd på att hitta egna lösningar när det behövs.
-
Var närvarande, observera och se vilka elever som behöver stöd.
-
Kom alltid med en positiv inställning, då den påverkar elevens upplevelse och lärande på Företagsbyn.
Sjukdom:
Vid sjukdom, vänligen meddela Företagsbyns kontaktperson omgående via e-post eller telefon och diskutera eventuell ersättande handledningstid med din lärare och kontaktperson.
Övrigt:
Företagsbyns lärmiljö är skofri. Du kan ta med inneskor eller yllesockor om du önskar. Eftersom miljön är som en stor hall, rekommenderas det att ta med en tröja eller huvtröja om det blir kallt.
Observera att Företagsbyn är rökfritt och det är inte tillåtet att lämna Företagsbyn under handledningsdagen.
Parkering:
Det finns parkeringsmöjligheter vid Tekniska museets gård där handledare kan parkera under handledningsdagen.
Kontaktuppgifter:
Företagsbyn för lågklasserna Helsingfors-Vanda
Viikintie 1, 00560 Helsinki
(Tekniska museets gård C-hall)
Kontaktpersoner:
Annukka Rytky, Bykordinator
050 530 6513 / yrityskyla.helsinki-vantaa@nuortennyt.fi
Emma Walker, Sakkunnig
044 509 7572 / yrityskyla.helsinki-vantaa@nuortennyt.fi
Ota yhteyttä oman alueesi aluekoordinaattoriin. Yhteystiedot löydät sivuilta www.yrityskyla.fi.
Ota yhteyttä oman alueesi aluekoordinaattoriin. Yhteystiedot löydät sivuilta www.yrityskyla.fi.
Ohjauspäivät ja ohjaajakoulutukset:
Ohjauspäivät tulee aina varata etukäteen. Jos tulette ohjaamaan koko oppilasryhmänne kanssa tiettyinä sovittuina päivinä, olet saanut tiedon ohjauspäivistä opettajaltanne. Jos oppilaitoksenne kanssa on sovittu, että jokainen ohjaamaan tuleva valitsee itse ohjauspäivänsä, tapahtuu se tämän linkin kautta. (Tämä linkki on vain yksittäisilmoittautujille! Huom: Varmista oppilaitoksenne Yrityskylä-yhteyshenkilöltä, kuinka monta päivää voitte suorittaa ohjauspäiviä ja varaa sen mukainen määrä.)
Ryhmille, jotka tulevat tiettyinä sovittuina päivinä, on erillinen ohjaajakoulutuksen ajankohta, joka on sovittu erikseen oppilaitoksen yhteyshenkilön kanssa. Yksittäisilmoittautujat varaavat itse heille sopivan ohjaajakoulutuksen yllä olevasta linkistä.
Ohjauspäivän kesto:
Ensimmäinen ohjauspäivä alkaa klo 8.00. Seuraavina päivinä voit saapua klo 8.30. Tulethan ajoissa!
Päivä päättyy ohjaajan osalta klo 14.15.
Huom! Oletus on, että olet sitoutunut ohjauspäivään. Jos kuitenkin sinulla on pakottava syy lähteä aikaisemmin (esim. lääkäriaika), niin tästä tulee poikkeuksetta ilmoittaa etukäteen osoitteeseen yrityskyla.pirkanmaa@tat.fi .
Syöminen Yrityskylässä:
Otathan omat lounaseväät mukaasi! Päivän aikana ei ole erillistä ruokataukoa, vaan ruokailu on suoritettava porrastaen Yrityskylä-päivän aikana. Tätä varten ohjaajilla on oma ohjaajien huone, josta löytyy jääkaappi eväitä varten. Käytössäsi on myös mikro sekä aterimet. Päivän aikana ei voi poistua tiloista, edes kauppaan.
Yrityskylässä voit ostaa yrityksen Global Oy nimissä juomia (kahvi, tee, mehu) Yrityskylän kahvilasta päivän aikana.
Yrityskylä Pirkanmaan pienoisyritykset:
Yrityskylä-päivän alussa ohjaajille jaetaan pienoisyritykset, joissa he ohjaavat päivän ajan. Voit halutessasi etukäteen tutustua Pirkanmaan pienoisyrityksiin lukemalla lyhyet yrityskuvaukset klikkaamalla tätä tekstiä.
Huom! Jokaista pienoisyritystä varten on luotu yrityskohtaiset ohjaajan ohjeet, jotka auttavat ohjaajaa päivän aikana. Nämä ohjeet näet Yrityskylässä.
Sairastuminen:
Jos sairastut, etkä pääse ohjaamaan, laita tästä tietoa osoitteeseen yrityskyla.pirkanmaa@tat.fi. Sairastumisesi vaikuttaa päivän resurssointiin, joten meidän tulee tietää mahdolliset poissaolot, jotta voimme reagoida resurssitarpeeseen pikimmiten. Tekstiviestiä/soittoa emme tarvitse, sähköposti riittää.
Muuta:
Yrityskylässä ei olla ulkokengissä. Halutessasi voit ottaa mukaan villasukat tai sisäkengät.
Yhteystiedot:
Yrityskylä Alakoulu Pirkanmaa
Väinö Linnan aukio 13
33100 Tampere
Yrityskyla.pirkanmaa@tat.fi
Aluekoordinaattori Jonna Seppälä
jonna.seppala@tat.fi
040 546 5688
Aluekoordinaattori Anna-Maarit Rahja
anna-maarit.rahja@tat.fi
050 465 5332
Ohjauspäivät ja ohjaajakoulutukset:
Tulette ohjaamaan koko oppilasryhmänne kanssa tiettyinä sovittuina päivinä ja olet saanut tiedon ohjauspäivistä opettajaltanne. Osallistut ohjaajakoulutukseen, jonka ajankohta on sovittu oppilaitoksenne yhteyshenkilön kanssa.
Ohjauspäivän kesto:
Ohjauspäivä alkaa klo 8.15. Tulethan ajoissa!
Päivä päättyy ohjaajan osalta klo 14.30.
Huom! Olet sitoutunut ohjauspäivään. Jos sinulla kuitenkin on pakottava syy lähteä aikaisemmin (esim. lääkäriaika), ilmoita asiasta hyvissä ajoin etukäteen osoitteeseen yrityskyla.pohjanmaa@tat.fi. Samana aamuna voit soittaa kyläkoordinaattorille Hanna Sandelin 050-5906800.
Syöminen Yrityskylässä:
Otathan omat lounaseväät mukaasi. Ruokahetki pidetään porrastaen Yrityskylä-päivän aikana aamulla sovitun aikataulun mukaisesti. Tätä varten Yrityskylän henkilökunnalle on keittiö, josta löytyy jääkaappi ja mikro eväitä varten. Päivän aikana ei voi poistua Yrityskylän tiloista.
Yrityskylä Alakoulu Pohjanmaan pienoisyritykset:
Yrityskylä-päivän alussa ohjaajille jaetaan pienoisyritykset, joissa he ohjaavat päivän ajan. Yrityskylä Pohjanmaan pienoisyritykset ovat: Nordea, Terveystalo, Kaupungintalo & VASEK, Vaasan Sähkö, ABB, Wärtsilä, Vaasan Yliopisto, ArtLAB, Metsänhoitoyhdistys, Martela, Yle, Yrityshubi (Crossfit Wasabox, Yrittäjäneuvoja, Wasaflorist), Värimiehet, Lidl, Prisma & Emotion, Stormossen/Lakeuden Etappi, Huawei, Yrityskylän maatila ja Kylä Cafè.
Sairastuminen:
Jos sairastut, etkä pääse ohjaamaan, laita tekstiviesti tai soita kyläkoordinaattorille Hanna Sandelin 050-5906800. Sairastumisesi vaikuttaa työntekijöiden ja muiden ohjaajien töihin, joten meidän tulee tietää mahdolliset poissaolot, jotta voimme reagoida tilanteeseen pikimmiten.
Huomioithan, että oireisena et voi tulla ohjaamaan Yrityskylään.
Muuta:
- Yrityskylässä ei olla ulkokengissä. Ota mukaasi villasukat tai sisäkengät!
- Käytämme päivän aikana maskia aina, kun joku muu on kanssamme samassa tilassa. Maskeja on tarjolla kylällä.
- Huolehdi turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta.
- Oppimisympäristömme on savuton yhteisö. Ethän tupakoi päivän aikana!
Yhteystiedot:
Yrityskylä Alakoulu Pohjanmaa
Poronpolku 1
65350 Vaasa
Jenni Haapala, asiantuntija
jenni.haapala@tat.fi
puh. 050 5734131
Ohjauspäivät ja ohjaajakoulutukset
Tervetuloa ohjaamaan Yrityskylä Alakoulu Varsinais-Suomeen!
Ilmoittautuminen ohjaamispäiviin on sitova. Lisäksi jokainen ohjaaja osallistuu ohjaajakoulutukseen ennen ensimmäistä ohjauspäiväänsä. Koulutuksessa saat lisätietoa Yrityskylä-toiminnasta ja ohjaajan työnkuvasta.
Ohjauspäivän kesto
Ohjaajan Yrityskylä-päivä alkaa aina klo 8.30 ja päättyy klo 14.30.
Syöminen Yrityskylässä
Ohjaajilla on puolen tunnin ruokatauko Yrityskylä-päivän aikana. Kunkin ohjaajaryhmän kanssa sovitaan ohjaajakoulutuksessa tarkemmista ruokailujärjestelyistä. Ohjaajien käytössä on tarvittaessa jääkaappi ja mikro.
Yrityskylä Alakoulu Varsinais-Suomen pienoisyritykset
Yrityskylä-päivän alussa ohjaajille jaetaan pienoisyritykset, joissa he ohjaavat päivän ajan. Voit halutessasi tutustua etukäteen Yrityskylä Alakoulu Varsinais-Suomen pienoisyritysten lyhyisiin esittelyteksteihin.
Jokaista pienoisyritystä varten on luotu yrityskohtaiset ohjaajan ohjeet, jotka auttavat ohjaajaa päivän aikana. Näihin ohjeisiin tutustutaan Yrityskylässä ennen oppilaiden saapumista.
Sairastuminen
Jos sairastut, etkä pääse ohjaamaan, laita tästä tietoa osoitteeseen yrityskyla.varsinais-suomi@tat.fi. Sairastumisesi vaikuttaa päivän resurssointiin, joten meidän tulee tietää mahdolliset poissaolot, jotta voimme reagoida muuttuneeseen tilanteeseen pikimmiten.
Muuta
Yrityskylässä ei olla ulkokengissä. Halutessasi voit ottaa mukaan villasukat tai sisäkengät.
Yhteystiedot
Yrityskylä Alakoulu Varsinais-Suomi
ElectroCity
Tykistökatu 4 (1. krs)
20520 Turku
yrityskyla.varsinais-suomi@tat.fi
Aluekoordinaattori Heidi Hyytiä
heidi.hyytia@tat.fi
040 840 5598
Ohjauspäivät ja ohjaajakoulutukset:
Ohjauspäivät tulee aina varata etukäteen. Jos oppilaitoksenne kanssa on sovittu, että jokainen valitsee itse ohjauspäivänsä, voit ilmoittautua alla olevien linkkien kautta. Saman linkin kautta ilmoittaudutaan myös ohjaajakoulutukseen.
Laurean opiskelijat:
Haaga-Helian opiskelijat:
Varmista oppilaitoksenne Yrityskylä-yhteyshenkilöltä, kuinka monta ohjauspäivää suoritatte ja varaa päiviä sen mukainen määrä.
Mikäli suoritat työnantajasi tarjoamaa vapaaehtoistyöpäivää Yrityskylässä, voit ilmoittautua koulutukseen ja ohjauspäivään tästä.
Ohjauspäivän kesto:
Ohjauspäivät alkavat klo 8.30 ja päättyvät 15.30. Tulethan ajoissa paikalle. Mikäli myöhästyt, ilmoita siitä Yrityskylän koordinaattorille. Ohjauspäivän aikana pelataan kaksi peliä, ensimmäinen aamupäivällä klo 9.00-11.30 ja seuraava iltapäivällä klo 12.30-15.30.
Huom! Oletus on, että olet sitoutunut ohjauspäivään. Jos kuitenkin sinulla on pakottava syy lähteä aikaisemmin (esim. lääkäriaika), niin tästä tulee poikkeuksetta ilmoittaa etukäteen Yrityskylän aluekoordinaattorille.
Syöminen Yrityskylässä:
Otathan mukaasi omat eväät. Ruokatauko pidetään pelien välissä olevan tauon aikana, sen jälkeen kun oppimisympäristö on valmisteltu iltapäivän peliä varten. Yrityskylästä löytyy keittiö, jossa on jääkaappi, mikro, kahvin- ja vedenkeitin. Käytössäsi on myös astioita ja aterimia.
Ohjaajan rooli Yrityskylä Yläkoulussa:
Rooliin tutustutaan ja sitä harjoitellaan ohjaajakoulutuksessa. Saapuessasi aamulla ohjausvuoroon, käydään roolisi vielä kerran lyhyesti läpi. Aamulla myös kerrataan hallintapuolen käyttö ja pelin kulku.
Jos et ole jostain syystä päässyt ohjaajakoulutukseen, tutustuthan ohjeisiin huolellisesti ennen ohjauspäivääsi. Yritysneuvojan ohje löytyy tästä ja asiakkaan ohje tästä. Mikäli et ole varma, kummassa roolissa olet, olethan yhteydessä Yrityskylän aluekoordinaattoriin.
Kaikki ohjeet löytyvät myös paperisina Yrityskylästä.
Sairastuminen:
Jos sairastut, etkä pääse ohjaamaan, olethan yhteydessä Yrityskylän aluekoordinaattoriin. Sairastumisesi vaikuttaa päivän resurssointiin, joten meidän tulee tietää mahdolliset poissaolot, jotta voimme reagoida resurssitarpeeseen pikimmiten.
Muuta:
Yrityskylässä ei olla ulkokengissä. Halutessasi voit ottaa mukaan villasukat tai sisäkengät.
Yhteystiedot:
Yrityskylä Yläkoulu Helsinki-Vantaa
Satamaradankatu 3
00580 Helsinki
Aluekoordinaattori Jasmiina Tuominen
jasmiina.tuominen@tat.fi
050 546 9006
Satamaradankadulla olevat liilat Yrityskylä-kyltit osoittavat Yrityskylän oveen.
Ohjaajakoulutuksen korvaaminen
Yrityskylän ohjaajakoulutus on todella tärkeä suorittaa ennen ensimmäistä ohjauspäivää. Jos olet kuitenkin estynyt tulemaan koulutukseen, juttele oman Yrityskyläsi aluekoordinaattorin kanssa, voitko korvata ohjaajakoulutuksen alla olevan tehtävän avulla. Tehtävän suorittaminen ei kaikissa tapauksissa ole mahdollista, joten muista pyytää siihen aina erillinen lupa.
Selvitä tämän ohjaajille suunnatun sivuston avulla vastaukset seuraaviin kysymyksiin. Lähetä tämän jälkeen vastauksesi sähköpostilla oman alueesi aluekoordinaattorille.
- Mikä on Yrityskylä?
- Kenelle Yrityskylä Alakoulu on suunnattu?
- Mikä on ohjaajan rooli Yrityskylä-päivän aikana?
- Mistä Yrityskylään saapuvat oppilaat tietävät, mitä heidän tulee tehdä päivän aikana?
- Miten oppilaat tietävät, milloin heidän tulee olla töissä, ja milloin vapaalla?
- Mitä eri välilehtiä löytyy oppilaan tabletilta/tietokoneelta?
- Miten Yrityskylän maksuliikenne toimii (mistä laskut lähetetään ja missä ne maksetaan, sekä miten kuluttajan, eli vapaa-ajalla olevan oppilaan, ostoksen maksaminen eroaa yrityksen laskuliikenteestä)?
- Pohdi ja nimeä kolme mielestäsi tärkeintä ohjaajan ominaisuutta.
- Pohdi, minkälaisia haasteita oppilaiden ohjauksessa voi tulla vastaan.
- Mihin aikaan sinun tulee olla aamulla paikalla, ja mihin asti päivä osaltasi kestää?
Selvitä tämän ohjaajille suunnatun sivuston avulla vastaukset seuraaviin kysymyksiin. Lähetä tämän jälkeen vastauksesi sähköpostilla oman alueesi aluekoordinaattorille.
- Mikä on Yrityskylä?
- Kenelle Yrityskylä Yläkoulu on suunnattu?
- Mikä on ohjaajan rooli Yrityskylä-pelitilanteen aikana?
- Mistä löydät ohjeet omassa roolissasi toimimiseen? Olethan lukenut nämä läpi?
- Kuinka pitkä on yksi pelitilanne ja onko oppilailla taukoja pelissä?
- Mitä eri välilehtiä / toimintoja löytyy oppilaan tabletilta pelijärjestelmästä tai asiakkaan / pankin tietokoneelta hallintajärjestelmästä?
- Mitkä ovat mielestäsi kolme tärkeintä ohjaajan ominaisuutta pelitilanteessa juuri omassa roolissasi?
- Mihin aikaan sinun tulee olla aamulla paikalla, ja mihin asti päivä osaltasi kestää?
Lisämateriaalit
Voit halutessasi perehtyä oheiseen ohjaajuuteen liittyvään kirjallisuuteen:
Kalliola, Kurki, Salmi & Tamminen-Vesterbacka (2010): Matkalla ohjaajuuteen