7. Löydä oma juttusi (s. 24-27) ohjeet

Tällä oppitunnilla tarvitset Yrityskylä-oppikirjaa, paperia, kynää ja kumia. Tarvitset myös kännykän, tietokoneen tai kameran, jolla voit kuvata videon. Tee yhteistyötä läheisesi tai koulukaverisi kanssa tällä oppitunnilla.

Työvälineet

  • Yrityskylä-oppikirja, s. 24-27
  • kynä ja kumi
  • paperia
  • kamera / kännykkä / tietokone

Tavoitteet

Tällä oppitunnilla pääset harjoittelemaan oman osaamisen tunnistamista ja työnhakua. Harjoittelet videotyöhakemuksen tekemistä ja työhaastattelussa toimimista.

Oppitunnin kesto

  • Video 4 min 24 sek
  • Oppimateriaaliin tutustuminen ja tehtävät 45 minuuttia

Oppitunnin video

Oppitunnin kulku

Lue oppikirjan sivun 24 tietoteksti ja sanasto.

Katso video ja tee videon ohjeiden mukaisesti alla olevat etätehtävät.

Etätehtävä H

Avaa kirjasta sivu 25 ja katso sivun yläreunassa olevaa Luonteenvahvuudet -listaa. Luonteenvahvuudet ovat luonteesi hyviä puolia, jotka näkyvät esimerkiksi käytöksessäsi. Ympyröi luonteenvahvuuksista ne, jotka kuvaavat sinua. Mieti myös, missä tilanteissa vahvuutesi näkyvät. Oletko esimerkiksi luova tehdessäsi koulutöitä tai ystävällinen kohdatessasi uusia ihmisiä?

Jos mahdollista, pyydä luokkakaveriasi tai jotakin läheistäsi valitsemaan listasta vahvuuksia, jotka kuvaavat sinua. Keskustelkaa lopuksi siitä, valitsitteko samoja vahvuuksia. Opitko keskustelussa ehkä uutta itsestäsi ja omista vahvuuksistasi?

Etätehtävä I

Tee itsestäsi videotyöhakemus. Lue alla olevat ohjeet videon tekemiseen. Tee sen jälkeen suunnitelma videon tekemisestä. Kun suunnitelma on valmis, kuvaa video.

  • Kuvaa video puhelimella, kameralla tai tietokoneen webkameralla.
  • Voit hakea videohakemuksellasi mihin tahansa ammattiin. Ammatti voi olla oikea tai itse keksimäsi. Kuvittele, että olet hakemassa vaikkapa unelmiesi kesätyöpaikkaa.
  • Kerro videolla itsestäsi. Kerro, minkälainen sinä olet, mitä sinä osaat ja mikä sinua kiinnostaa. Kerro myös, miksi sopisit hakemaasi ammattiin.
  • Videon voi toteuttaa monella tavalla: voit itse puhua kameralle tai näyttää videolla osaamistasi. Voit vaikkapa esitellä harrastustasi tai tekemiäsi tuotoksia. Hyvä videohakemus on enintään kolmen minuutin mittainen.
  • Kun video on valmis, voit pyytää siitä palautetta läheisiltäsi.
  • Kysy opettajaltasi, jaatteko valmiit videot muiden luokkalaistenne kanssa tai lähetätkö videon opettajallesi.

Etätehtävä J

Avaa oppikirjan sivu 27 ja tee tehtävä 7C. Kysy sinulle läheiseltä aikuiselta vinkkejä työhaastattelussa toimimiseen ja kirjoita nämä vinkit tehtävään 7C. Voit esimerkiksi kysyä, miten työhaastattelussa kannattaa käyttäytyä.

Etätehtävä K

Pohdi, mitä kysymyksiä työhaastattelussa voidaan kysyä. Kirjoita itse keksimäsi haastattelukysymykset ylös paperille tai tietokoneelle. Voit katsoa vinkkejä haastattelukysymyksiin kirjan sivulta 27 tehtävästä 7D.

Harjoittele seuraavaksi työhaastattelua koulukaverisi tai läheisen aikuisen kanssa. Kysykää toisiltanne keksimiänne haastattelukysymyksiä. Keskustelkaa lopuksi siitä, miten haastattelu meni ja keksittekö jotain parannettavaa.