Yrityskylä Alakoulun lisämateriaalit

Tältä sivulta löydät Yrityskylä Alakoulu -oppimiskokonaisuuden teemoihin liittyviä lisämateriaaleja. Suosittelemme hyödyntämään lisämateriaaleja Yrityskylän oppitunneilla ja muussa opetuksessa.  Materiaalit on tuotettu yhteistyössä Yrityskylän yhteistyökumppaneiden kanssa.

Yrityskylän lisämateriaalit aiheittain

Yrityskylä Alakoulu -oppimiskokonaisuuden oppitunneilla 2 ja 3 käsitellään yhteiskunnan toimintaa yksilön ja yhteisöjen näkökulmasta.

Yhteiskunnalliset asiat ovat läpileikkaavasti mukana myös talouteen ja työelämään liittyvillä oppitunneilla sekä Yrityskylän pienoisyhteiskunnassa. Alapuolelta löydät lisämateriaaleja yhteiskuntaan ja vastuullisuuteen liittyen


Mun elämä, mun vastuu -oppitunti

TAT on kehittänyt yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa videomuotoisen oppitunnin, joka opettaa lapsille vastuuta. Keskeisinä sisältöinä oppitunnilla ovat:

  • näpistysten ehkäisy
  • omistaminen
  • rahan käyttö.

Löydät oppitunnin materiaalit tästä linkistä.

Yrityskylä Alakoulu -oppimiskokonaisuuden viidennellä oppitunnilla tutustuttiin oman talouden hallintaan. Voit halutessasi syventää aihetta oppilaidesi kanssa alla olevien lisämateriaalien avulla. Lisämateriaalit on tuotettu yhdessä Nordean ja Osuuspankin kanssa. Lisämateriaaleissa keskitytään erityisesti säästämiseen. Materiaalien tavoitteena on perehdyttää oppilasta säästämiseen, avata säästämisen tärkeyttä sekä tarjota keinoja säästämiseen.


Nordea tukee taloustaitoja ja yrittäjyyttä

Seuraavat lisämateriaalit on toteutettu yhdessä Nordean kanssa:

Katso alta Nordean tervehdysvideo opettajille. Nordean henkilökunta tulee mielellään kouluihin oppitunneille mukaan opettamaan nuorille oman talouden hallintaa. Tiedustele kouluvierailuista sähköpostiosoitteesta vastuullisuus@nordea.fi.


OP toivoo rahapuhetta

Op-media tuottaa laadukkaita ja ajankohtaisia artikkeleita taloudesta ja yhteiskunnasta. Alta löydät hyödyllisiä linkkejä, jotka voisivat kiinnostaa sekä sinua että oppilaita. Artikkeleissa käsitellään esimerkiksi kesätöitä, kiertotaloutta ja rahankäyttöä.

Miksi opettaa taloustaitoja nuorille? Katso videolta kolme syytä rahapuheeseen!

Kiertotaloutta esitellään ja käsitellään Yrityskylä Alakoulu -oppimiskokonaisuudessa erityisesti oppitunnilla 4. Lisäksi kiertotalous on läpileikkaava teema ja toimintamalli Yrityskylän oppitunneilla ja Yrityskylän pienoisyhteiskunnassa.

Aiheen avulla voi käsitellä esimerkiksi oppilaita mietityttävää ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttämistä ratkaisukeskeisesti. Alapuolelta löydät lisää tietoa kiertotaloudesta sekä esimerkiksi animaatioita, joita voit hyödyntää opetuksessa.


Videoita kiertotaloudesta

Ota kiertotalous haltuun TATin ja Sitran tuottamilla animaatiovideoilla, kiertotalousyrityksistä kertovilla videoilla ja puolen tunnin mittaisilla webinaareilla.

Yritys Hyvä on valtakunnallinen lapsille ja nuorille suunnattu kilpailu, jonka tavoitteena on innostaa yrittämään. Yrityskylän oppimiskokonaisuutta suorittamalla voit myös osallistua luokkasi kanssa Yritys Hyvä kilpailuun!

Oppilaat voivat osallistua kilpailuun vastaamalla Yritys Hyvän yksilö- tai ryhmätehtäviin. Yrityskylällä on Yritys Hyvässä myös omat kilpailutehtävät, joiden sisällöt liittyvät Yrityskylän oppimateriaalin sisältöihin. Tunnistat tehtävänannot Yrityskylän logosta. Yrityskylän kilpailutehtävissä päästään muun muassa ideoimaan tulevaisuuden ammatteja ja harjoittelemaan työhakemuksen tekemistä.

STEK ry:n oppimateriaalit

Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry tuottaa sähkön turvallista ja säästeliästä käyttöä opettavia, kouluille ilmaisia oppimateriaaleja. Löydät kaikki opettajille suunnatut materiaalit osoitteesta sahkola.fi.

Oppimateriaaleja on suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.

STEK ry on mukana tukemassa Yrityskylää.


Kyberturvallisuus arjessa -oppitunti

STEK ry:n toteuttamassa animaatiossa kerrataan tietoturvan perusasiat. Möttösten kauan odotettu kesälomamatka ei mene ihan suunnitelmien mukaan. Yrityskylä ja STEK ovat yhteistyössä kehittäneet animaation pohjalta Kyberturvallisuus arjessa -lisäoppitunnin.

Lataa oppitunnin materiaalit tästä linkistä.

Oppitunnilla 9 oppilaat harjoittavat medialukutaitoa tutustumalla erilaisiin mainoksiin ja tekemällä omalle yritykselleen mainoksen. Tavoitteena on ymmärtää, kuinka meihin vaikutetaan mainonnan keinoin. Media on erottamaton osa yhteiskuntaa, jonka toimintaperiaatteisiin tutustutaan läpi Yrityskylä-oppimiskokonaisuuden. Jatkuvasti kasvavan tietotulvan keskellä medialukutaidon merkitys vain kasvaa. On tärkeää hahmottaa median tuottamien ilmeisimpien merkitysten takana olevat syvemmät merkitykset, tarkastella kriittisesti ja suodattaa saatua tietoa.

Materiaali on koottu yhteistyössä Ylen kanssa.


Yle triplet – jatkuvaa medialukutaidon opetusta

Yle Uutisluokan tuottama maksuton Yle Triplet on hyvä sivusto jatkuvaan medialukutaidon opettamiseen. Yle Triplet tarjoaa Ylen uutisista valmista opetusmateriaalia peruskoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Yle Tripletiin julkaistaan joka päivä kolme uutisvideota sekä niihin liittyvät tehtävät, taustamateriaalit ja uutisvisa. Triplet on hyvä lisä vaikkapa jokapäiväiseksi tai viikottaiseksi luokan omaksi jutuksi, jonka myötä oppilaiden medialukutaito kehittyy ja moni ajankohtainen aihe tulee helposti osaksi luokan opetusta.

Materiaalin löydät tästä linkistä.


Videotehtäväkokonaisuuksia mediakriittisyydestä

  • Salaliittoteoriat saavat yhä enemmän huomiota sosiaalisen median ansiosta. Erityisesti koronapandemia laittoi valheet liikkeelle verkossa. Yle Uutisluokan video ja tehtävät auttavat tunnistamaan faktat fiktiosta. Materiaalin lopussa myös linkkejä muihin materiaaleihin. Materiaalin löydät tästä linkistä.
  • Hyvä medialukutaito voi pelastaa joutumasta monenmoiseen ansaan. Tässä materiaalissa käydään läpi, mikä on deepfake-video, valeuutinen tai Trollitehdas-peli. Yle Uutisluokan videot ja tehtävät auttavat tunnistamaan verkon haitalliset ilmiöt. Materiaalin lopussa myös linkkejä muihin materiaaleihin. Materiaalin löydät tästä linkistä.
  • Tässä materiaalissa käydään läpi, mikä on valeuutinen, somekupla tai trollitehdas. Yle Uutisluokan videot ja tehtävät auttavat tunnistamaan verkon ansat. Materiaalin lopussa myös linkkejä muihin materiaaleihin. Materiaalin löydät tästä linkistä.

Videotehtäväkokonaisuus viekkaasta vaalivaikuttamisesta

On luonnollista, että puolueet haluavat vaikuttaa äänestäjiin juuri ennen vaaleja. On kuitenkin tärkeää tunnistaa tavallinen vaalityö ja valheiden avulla vaaleihin vaikuttaminen. Yle Uutisluokan video ja tehtävät auttavat ymmärtämään vaalivaikuttamista ilmiönä. Materiaalin lopussa myös linkkejä muihin materiaaleihin.

Materiaalin löydät tästä linkistä.


Mediakasvatustunti uutisista, mielipidekirjoituksista ja blogikirjoittamisesta

Yle Uutisluokan tuntisuunnitelma koostuu erilaisista harjoituksista, joissa sekä ryhmissä että itsenäisesti oppilaat harjoittelevat uutisten ideointia, haastattelujen tekemistä, haastattelun tietojen koostamista uutiseksi sekä itse kirjoittamista.

Materiaalin löydät tästä linkistä.


Materiaali uutisten tekemiseen

Yle Uutisluokan materiaali sopii luokan kanssa yhdessä läpikäytäväksi tai oppilaalle itsenäisesti tutustuttavaksi. Pikakurssi tähtitoimittajaksi -materiaaliin on kerätty uutisen tekemisen ohjeistus hauskan sarjakuvan muotoon. Materiaali vastaa kysymyksiin: mikä on uutinen, miten uutisen tunnistaa, mistä löytää uutisaiheita, miten uutinen ja haastattelu tehdään?

Materiaalia voi hyödyntää esimerkiksi aloituksena oman luokkalehden tekemiselle.

Materiaalin löydät tästä linkistä.


Ohjeita opettajalle videoiden kuvaamiseen oppilaiden kanssa

Oletko kiinnostunut esimerkiksi videoiden kuvaamisesta oppilaiden kanssa, mutta tuntuu, ettei oma osaaminen riitä? Tutustu Yle Uutisluokan tekemiin ohjeisiin, joiden avulla onnistut luokkasi kanssa projektissa kuin projektissa.

Materiaalin löydät tästä linkistä.

TATin aineistopankki opettajille

Talous ja nuoret TATin verkkosivuilla olevasta aineistopankista löydät paljon erilaisia oppimateriaaleja työelämä-, talous- ja yrittäjyysaiheiden opetuksen tueksi. Materiaaleja on aina alkuopetuksesta toiselle asteelle asti. Klikkaa alla olevaa logoa päästäksesi opettajien aineistopankkiin. Aineistopankin löydät lisäksi osoitteesta www.tat.fi/aineistopankki.